Prosize kapsule

Što veća kriza, to zgodnije konobarice

Koje su razlike u ekonomskim predviđanjima po četvoro bivših ministara finansija, predsednika uprava multinacionalnih kompanija, studenata Oksforda i đubretara?

Ugledni engleski časopis Ekonomist je 1984. godine za svoje božićno izdanje sproveo upravo takvu neobičnu anketu među tim ispitanicima.

Zamolili su ih da iznesu svoja predviđanja o ekonomiji za sledećih deset godina, a decaniju kasnije proverili su tačnost njihovih prognoza i neobično se iznenadili rezultatima.

Đubretari su prvo mesto podelili sa čelnicima kompanija, a kad je reč o cijeni nafte, ljudi iz gradske čistoće pokazali su bolje razumevanje dugoročnih trendova nego sve druge skupine ispitanika.

Teorija zgodnih konobarica pak kaže da za vreme krize dolazi do povećanja broja zgodnih konobarica. Naime, ranije su te devojke zarađivale manekenstvom i hostesiranjem, a za vreme krize takvih angažmana sve je manje pa se zapošljavaju u kafićima. Još jedan prilično bizaran pokazatelj, možda je prodaja grobnih mesta. Poznato je kako su njihove cene jako visoke, a uvek se traži mjesto više. U tom slučaju, većini ljudi, i kremiranje postaje sasvim prihvatljivo.

Ekipa izdanja Ekonomista “Svet u 2012. godini” postavila je u oktobru tri pitanja petorici londonskih đubretara. Ista su pitanja postavili i poslovnim ljudima širom sveta.

Direktori i đubretari dele slične poglede na svetski ekonomski rast. Čak 80 posto đubretara i 58 posto poslovnjaka očekuje rast od 2,5 do pet posto.

Jedan od troje direktora i jedan od petoro đubretara smatra da će svet biti na rubu recesije i zabeležiti stopu od između nula i 2,5 posto rasta. Izgledi će zavisiti i od cene nafte pa tako oko dve trećine anketiranih pretpostavlja da će ona iznositi između 90 i 120 dolara po barelu, a 40 posto đubretara prognozira cenu od 120 ili više dolara.

Istovremeno, indeks crvenog ruža, muškog donjeg rublja i zgodnih konobarica ili pak porast broja veza na daljinu i veći broj oglasa za prodaju grobnih mesta ukazaće na iste podatke kao i pad bruto domaćeg proizvoda, stagnacije ekonomskih aktivnosti i industrijske proizvodnje.

Na primer, kada je nacionalna ekonomija stabilna, prodaja muškog rublja održava se na stabilnom i zadovoljavajućem nivou. Ali, već na prve znakove krize muškarci će početi da štede na onome gde se to najmanje primeti – na donjem rublju.

Slično je i sa ženama. Efekat crvenog ruža poznata je pojava iz 30-ih godina prošlog veka kada je Ameriku zahvatila velika ekonomska kriza i recesija. Žene koje tada, ali i za vreme svih ostalih kriza, nisu mogle da priušte obnavljanje garderobe i ostale skuplje užitke, od crvenog ruža ipak nisu odustale. Nekako im je još samo crveni ruž ostao kao simbol ženstvenosti i luksuza. I inače je poznato da raste prodaja dekorativne kozmetike za vreme recesije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.