Prosize kapsule

Norveška policija Šveđanima naplaćuje manje kazne jer su siromašniji

Jedan Šveđanin, koji je vozeći kamion u Norveškoj prošlog marta kažnjen zbog neispravnih kočnica, mesec dana nakon toga dobio je dopis norveške policije kojim mu je saopšteno da je njegova kazna smanjena. Obrazloženo je da je ovo učinjeno “zato što Šveđani imaju niža primanja od Norvežana”.

Norveška policija zaustavila je i kaznila Ulfa Andersa Andersona (61), koji je vozio kamion za svog norveškog poslodavca, zato što su kočnice na njegovom vozilu bile neispravne. On je na licu mesta dobio nalog da plati kaznu u iznosu od 8.800 kruna (996 evra).

Međutim, mesec dana nakon izrečene kazne Andersonu je norveška policija saopštila da mu je kazna prepolovljena i da je u donošenju ove odluke “uzeta u obzir visina njegove zarade”.

“Zahvaljujem im se na odluci, ali smatram da je ovo veoma čudno. Zapravo, ja zarađujem više novca od svojih norveških kolega pošto je švedska kruna slabija od norveške, a ja živim u Švedskoj”, rekao je Anderson koji je dodao da bi policija to trebalo da zna.

Iako je Norveška četvrta zemlja po bruto domaćem proizvodu u svetu, pošto njeni građani godišnje zarade u proseku 52.000 dolara, ni Šveđani ne zaostaju mnogo. Švedska se nalazi na 15. mestu sa 38.000 dolara godišnje po stanovniku, što je četiri puta više od Srbije, koja je na 80. mestu sa prosečnih 10.000 dolara po stanovniku.

Izvor: Blic

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.