Prosize kapsule

Nova definicija silovanja u Americi

Američka administracija proširila je osam decenija staru definiciju silovanja, koja će od sada prvi put obuhvatiti i muškarce žrtve i odbaciće uslov da je žrtva morala fizički da se suprotstavi napadačima.

Potpredsednik Džozef Bajden, koji je dok je bio senator napisao Zakon o nasilju nad ženama, rekao je da je nova definicija pobeda žena i muškaraca “čije patnje nisu uzimane u obzir više od 80 godina”.

Bajden je silovanje nazvao “razornim zločinom” i dodao da on ne može biti rešen ukoliko nije sagledan u punom obimu, prenose mediji.

Promena definicije silovanja uticaće na povećanje broja ljudi za koje će se u statistikama Federalnog istražnog biroa (FBI) smatrati da su bili žrtve silovanja, ali neće biti promenjeni federalni zakoni ili zakoni saveznih država.

Tako, na primer, Čikago za 2010. nije prijavio nijedno silovanje FBI-ju, jer se njegova šira definicija tog zločina nije uklapala u suženu definiciju FBI.

Bela kuća je navela da se na proširenu definiciju silovanja dugo čekalo, mada su mnoge savezne države i istraživačke grupe tokom prethodnih decenija uneli slične promene u svoje definicije tog zločina.

FBI je od 1929. silovanje karakterisao kao “polno iskustvo žene, nasilno i protiv njene volje”.

Promenjena definicija obuhvata oba pola i žrtava i napadača, i uključuje i slučajeve u kojima žrtva nije sposobna da pruži otpor zbog uticaja droga ili alkohola, ili zbog uzrasta.

Američki Kongres odobrio je 592 miliona dolara za borbu protiv nasilja nad ženama u ovoj godini, uključujući i seksualne napade, domaće nasilje, nasilje među ljubavnim partnerima i proganjanje prema Zakonu o nasilju prema ženama i Zakonu o prevenciji porodičnog nasilja.

Administracija predsednika Baraka Obame tražila je 777 miliona dolara za borbu protiv nasilja nad ženama.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar