Prosize kapsule

Must-See: Dokumentarac tvrdi da je Tito Kenediju prodao tajni jugoslovenski svemirski program?! (VIDEO)

U mokumentarcu (pseudodokumentarac koji govori o fiktivnim događajima) “Houston, we have a problem!” objavljeno je da je nekadašnja Jugoslavija razvila repsektabilan svemirski program, ali ga je 1961. godine prodala Sledinjenim Američkim Državama. Iste godine objavljeno je da Amerika kreće u pohod na mesec. Neki mediji u regionu naseli su na foru i poverovali u izmišljenu priču.

A priča glasi ovako. Jugoslovenski stručnjaci su, prema navodima iz dokumentarca, razvijali letelice i ceo prateći program namenjen istraživanjima van planete, ali su u jeku Hladnog rata i trke između SAD i Rusije ko će prvi osvojiti kosmos ceo program prodali SAD-u.

U dokumentarcu koji će uskoro biti objavljen špekuliše se da tada Amerikanci počeli više da investiraju u Jugoslaviju, što je uticalo na poboljšanje njenog standarda.

Tito je, tvrdi režiser filma Žiga Virc, u vojnoj bazi Željava izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi.

U tom centru, naziva “Objekt 505”, Jugoslavija je navodno razvila operativnu tehnologiju za let u svemir.

Virc navodi da je Jugoslavija ostvarila brzi napredak, baziran na tajnim zapisima pionira svemirske tehnologije Hermana Potočnika.

Jugoslovenski svemirski program je, tvrdi Virc, počeo 1948. godine, a Amerikanci su za njega saznali desetak godina kasnije.

“Krajem 1960. godine, CIA je otkrila da Jugoslavija već poseduje operativnu tehnologiju za let u svemir. U martu 1961. godine Jugoslavija je u tajnosti prodala čitav program Sjedinjenim Državama”, tvrde autori dokumentarca Boštjan i Žiga Virc.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Must-See: Dokumentarac tvrdi da je Tito Kenediju prodao tajni jugoslovenski svemirski program?! (VIDEO)

Ostavite komentar