Prosize kapsule

Google zarađivao od nelegalnih reklama

BBC je otkrio da je Google zarađivao na reklamama za nelegalne proizvode koje su objavljivane kroz njegov automatizovani sistem oglašavanja.

U oglasima su se reklamirali nezvanični preprodavci karata za OI u Londonu, kao i prodavci lažnih ličnih karata i kanabisa.

Čim je BBC obavestio Google o spornim reklamama, uz zahtev koji je prethodno stigao i iz policije, one su skinute sa sajta. Ali pretraživački gigant je rekao novinarima emisije “5 live Investigates” da kompanija zadržava sav novac koji je zaradila od reklamiranja nezakonitih usluga pre nego što su reklame uklonjene.

Prodavanje karata na otvorenom tržištu bez odobrenja od zvaničnog tela Olimpijade smatra se krivičnim delom u Velikoj Britaniji.

„Moja sestra i ja odličile smo da kupimo roditeljima karte za OI”, kazala je „Liz” za emisiju 5 live Investigates. „Ukucale smo u Google ‘Olympic tickets’ i na samom vrhu stranice bio je link ka kompaniji LiveOlympicTickets. Bio je to prvi sponzorisani oglas pa smo pretpostavile da je reč o pouzdanom, zvaničnom sajtu i potrošile smo 750 funti na karte za atletiku”.

Reklama na koju je Liz kliknula bila je postavljena od strane Googleovog oglašivačkog servisa AdWords – jednog od glavnih izvora prihoda kompanije.

Sumnjive karte za Olimpijadu

Međutim, kad je izvršila narudžbinu, Liz je dobila email od LiveOlympicTickets u kome je pisalo da ne može da dovrši kupovinu ukoliko faksom ne pošalje kopiju svog potpisa.

„Tad se u meni upalio alarm”, kaže Liz.

LiveOlympicTickets nije zvanični prodavac karata za OI 2012.

Lizin rođak je pisao Googleu i dobio sledeći odgovor: „Iako Google AdWords nudi platformu kompanijama za oglašavanje njihovih usluga, nismo odgovorni za postupke svake kompanije ponaosob niti smo u mogućnosti da ih proveravamo.”

Metropolitan Police, obučena za suzbijanje kriminala vezanog za Igre 2012. kaže da je svesna da LiveOlympicTickets krši zakon, ali da je firma registrovana van zemlje i da nije u nadležnosti Velike Britanije.

Maksimalna kazna za preprodaju karata za OI prošle godine je uvećana sa 5.000 na 20.000 funti.

Uprkos svemu ovome, Google oglašava nezvanične prodavce karata koji krše zakon. U pomenutom slučaju, LiveOlympicTickets je bio glavni sponzorisani link za karte – i tako je ostalo preko nedelju dana pošto je Metropolitan Police zamolila Google da ukloni reklamu.

Kanabis, lažni pasoši i lične karte

Oglas je sklonjen tek kada su novinari iz 5 live Investigates kontaktirali Google. TV istraživači pronašli su i druge nelegalne oglašivače na Googleu – prodavce kanabisa, lažnih ličnih karata i britanskih pasoša.

Kako su ovakve reklame uopšte dospele na Google?

Googleov sistem oglašavanja je delom automatizovan što pomaže u pravljenju inicijalne selekcije reklama koje će se pojaviti na vrhu stranice sa rezultatima pretrage. AdWord filtrira ključne reči koje mogu pomoći u izdvajanju oglasa koji nude nezakonite usluge.


Ukoliko taj filter ukaže na neku spornu reklamu, Google potom prelazi na ručnu kontrolu – živa osoba obavi pregled reklame i proverava da li ona narušava Googleovu politiku.

„Imamo niz pravila koja određuju kakve reklame ne smeju da se prikazuju na Googleu. To su smernice koje sprovode automatizovani sistemi i ljudi”, stoji u saopštenju Googlea.

„Kada dobijemo informaciju da neki oglas krši našu politiku, obavimo istragu i uklonimo ga po potrebi. Naš cilj je da stvorimo jednostavan i efikasan način za promovisanje zakonitih delatnosti i prodaju njihovih proizvoda i usluga, istovremeno štiteći naše korisnike od nelegalnih oglašivača”.

Međutim, sumnjivi onlajn prodavci i dalje pronalaze način da dođu na vrh rezultata sa oglasima, tako što plaćaju višu cenu po kliku u odnosu na druge oglašivače.

Rangiranje zavisi od cene

Google kaže da kvalitet oglasa takođe ima ulogu u rangiranju oglašivača, kao i cena koju je spreman da plati.

„Oslanjanje na automatizovani proces je veoma loša ideja, a ukucavanje ključnih reči u Google će vam vrlo brzo otkriti nelegalne sajtove”, kaže Redž Voker, savetnik za onlajn bezbednost.

„Pre pola godine sproveli smo eksperiment, pokušavajući da sklonimo jedan sajt sa lažnim kartama sa vrha Google AdWords rezultata; ni posle ponude od 28 funti po kliku nismo uspeli da ga skinemo sa prvog mesta”.

Voker je kritičan i prema Googleovom odgovoru na zahtev da se nelegalne usluge uklone.

„Prvo popunjavate automatizovani formular za žalbe na koji dobijate automatizovani odgovor koji vam kaže da ste u procesu razmatranja da bi na kraju on stigao do neke žive osobe koja će ga detaljno pogledati i učiniti nešto tim povodom. Do tada će sporna reklama biti vidljiva danima, nedeljama, a vrlo verovatno i mesecima.”


Liz je tražila od LiveOlympicTickets da joj vrate novac za karte, ali rečeno joj je da je to nemoguće. Kontaktirala je i banku ne bi li sprečila transfer, i za sada je dobila privremenu refundaciju dok banka sprovodi sopstvenu istragu. U zavisnosti od uspeha istrage banke zavisiće i sudbina njenih 750 funti.

Google je takođe obećao da će istražiti slučaj.

Pretraživač je imao sličnu nezgodu u avgustu kada je pristao da vrati 550 miliona dolara zbog objavljivanja onlajn reklame za kanadske farmaceutske kuće koje su Amerikancima prodavale nelegalne lekove.

Redž Voker je upozorio potrošače da budu oprezni kada kupuju od kompanija za koje nisu nikada čuli i koje se pojavljuju kao sponzorisani linkovi.

„Temeljno pročešljajte sajt. Ako nema kupo-projdanu istoriju, fizičku adresu, poreski broj, zaobiđite ga u širokom luku. Ako ima adresu, potražite je preko Googlea – ako je reč o poštanskom fahu ili nekoj poštanskoj službi, ni tad se ne upuštajte u kupovinu. Samo zato što na prvi pogled iza nekog oglasa stoji Google ne znači da je on i legitiman – može se ispostaviti baš suprotno”.

Izvor: BBC, B92

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.