Prosize kapsule

Pića od kojih ćeš se ugojiti

Cuganje za sve nas često predstavlja bekstvo od dosadne svakodnevice, opuštanje ili oslobađanje skrivenih i kontrolisanih poriva (zato se trudimo da napijemo žene kad god možemo). Ipak, ne treba gubiti iz vida da su neka pića opasnija od drugih. Pritom ne mislimo na dugotrajna oštećenja jetre ili povrede uzrokovane padom sa astala sa kojeg si hteo da održiš nadahnuti, alkoholom natopljeni govor. Mislimo na nešto mnogo opasnije. GUBLJENJE DOBROG IZGLEDA. GOJENJE. Neka pića su prosto izmišljena da bi ti, naivčina, postao deblji od Stivena Sigala.

Zato ti predstavljamo šest “ubica vitkosti”, koje bi trebalo da izbegneš kad god je to moguće. Ne zbog nas, ne zbog sebe, već zbog žena koje, šta god govorile, ne vole debele momke.

Bilo šta i tonik

Znamo da voliš vodku i tonik, svi to vole. Ipak, providna i naizgled bezopasna kombinacija predstavlja vrlo ozbiljan kalorijski paket. Tonik bez ičega drugog sadrži 90 kalorija i 22 grama šećera po turi. Dodaš votku, popiješ tri takve i uneo si u organizam 550 kalorija.

Rešenje? Ako nameravaš da dosta piješ, zameni tonik kiselom vodom i ukrasi limunom kako bi dobio približan ukus. Ako ti se ta ideja ne sviđa, uvek ti ostaje „drunk cardio” program, koji podrazumeva mogućnost da ločeš koliko ti srce ište pod uslovom da posle toga trkom ili bar brzim hodom odeš kući. Em ćeš potrošiti kalorije, em ćeš trezan videti kako izgleda put od kluba do tvog doma.

Jack i Coca Cola

Iako ne znamo zašto bi pio ovo, vidimo da je jako popularna varijanta, pa da te posavetujemo. Coca-cola generalno nije baš najsrećnija za mešanje sa bilo kojim alkoholom. Oko 100 kalorija i skoro 30 grama šećera po jednoj turi u kombinaciji sa alkoholom garantuje, u gorem slučaju, brz susret tvog nosa sa podom i, u boljem, tvog stomaka sa kolenima. Ako već želiš da piješ viski, budi baja-naruči čist. Ili ga razblaži soda-vodom.

Tamna piva

Iako i sami često pokleknemo pred ovom pošasti, tamna piva se takođe ubrajaju u kalorijske bombe. Naročito ako ih piješ redovno. Guinness Stout, ćale svih tamnih piva na planeti, na primer ima čak 170 kalorija po krigli. Najbezbolnije rešenje je prelazak sa tamnog na svetlo pivo.

Možda će ti teško pasti promena ukusa, ali da se ne lažemo, nije da si baš toliko probirljiv. Jeste da svetla piva ponekad imaju ukus otprilike k’o konjska morkaća, ali to se da rešiti njihovom konzumacijom samo ako su rashlađena na odgovarajućoj temperaturi.

Energetski napici

Svakako će ti mešanje energetskih pića poput Red Bulla ili Guarane dati vetar u leđa da izdržiš burnu noć koja je pred tobom, ali ako to budeš radio suviše često, postaćeš debeljko koji nema energije ni da ode do WC-a. Kada su ova pića u pitanju, “energija” doslovno znači “kalorije”.

Tako Red Bull sadrži 100 kalorija i 27 grama šećera, a kada ga pomešaš sa vodkom, „bomba” ume da dobaci i do 600 kalorija. Poređenja radi, toliko sadrži i jedan dobar Big Mac. Pljuješ Mek gde god stigneš? Onda nemoj koristiti njegove kalorijske zamene. Budi dosledan. Napij se zdravo.

Margarita

Ajd’ što piješ ova pića za pičkice, to ti još i možemo oprostiti, ali to što ne poštuješ svoje zdravlje, to je, valjda si do sada shvatio, težak prestup. Jedna “muška” Margarita, brat bratu, zahvata oko 500 kalorija.

Možda je to ok ako je piješ tokom sunčanog dana na plaži kako ne bi ispao šaban pred nekom odmerenom, finom damom u toplesu, ali ako zaređaš sa ovim pićem u poslovično muvatorskim beogradskim klubovima gde u koktele trpaju sve osim pravih sastojaka, uskoro ćeš imati DEBEO problem. Rešenje? Preskoči „sladak” deo i nagruvaj se čistom tekilom.

Long Island Iced Tea

Dugo smo se pitali da li ljudi stvarno piju ovo, ali smo se kasnije uverili da svaka roba ima svog kupca, pa takva pitanja više ne postavljamo. Ako na jedno mesto strpaš rum, vodku, tekilu, Triple sec i džin, dodaš Coca-Colu i voćni miks, možda je bolje dam u odma’ nalepiš etiketu “smrt u čaši”.

Samo jedna ovakva doza sadrži preko 700 kalorija. Bolje pojedi punjenu pljesku spakovanu u tortilju sa dodatkom reš pečene slanine i suvim grožđem, verovatno ćeš manje kalorija uneti. Želiš savet? Ne pij ovo ako ne želiš da nagruvaš salo.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Pića od kojih ćeš se ugojiti

  1. Pingback: Pića od kojih ćeš se ugojiti » Kaufmax Magazin - kulinarski recepti i saveti za kuću