Prosize kapsule

Internet utiče na mozak slično kao alkohol

Kineski istraživači utvrdili su da zavisnici od interneta imaju određene promene na mozgu, vidljive na skeneru, koje su slične promenama koje imaju alkoholičari, piše BBC.

Eksperti iz Kine istraživali su mozgove 35 muškaraca i žena uzrasta od 14 and 21 godine, a čak sedamnaestoro njih je pokazalo da ima “IAD”, zavistnost od interneta.

Specijalista za MRI skeniranje mozga pregledao je sve snimke, i zaključio da mozgovi internet zavisnika imaju drugačije senke u beloj masi u kojoj se nalaze nervi.

“Naši nalazi pokazuju da je kod zavisnika od interneta bela masa abnormalna, kao i regije koje su zadužene za procese pažnje, donošenje odluka i kognitivnu kontrolu”, rekao je doktor Hao Lei, i dodao da se slična stvar dešava i kod alkoholičara.

Njegova koleginica koja je učestvovala u istraživanju, Henrijeta Bouden Džouns tvrdi da su u najvećoj opasnosti zavisnici od igrica.

“Po prvi put studija pokazuje da postoje promene u povezanosti među regijama u mozgu, i da nastaju određene promene čak i u ponašanju kod onih koji su zavisni od interneta. Najveće promene se vide kod onih koji su zavisni od video igrica”, tvrdi doktorka.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar