Prosize kapsule

Jubilarni 40. FEST počinje 24. februara

Jubilarni, 40. FEST pod sloganom “U svetu velikih” počeće 24. februara u “Sava centru” projekcijom filma “Drvo života” Terensa Malika, prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatne palme” u Kanu.Festival će otvoriti, slavni holivudski reditelj srpskog porekla, Piter Bogdanovič.

Do 4. marta biće prikazana 72 premijerna filma, uz dvadesetak ostvarenja u retrospektivama, a festival će zatvoriti premijera domaćeg filma “Doktor Rej i đavoli”, koji potpisuje Dinko Tucaković. Kako je FEST najznačajnija filmska manifestacija u Srbiji povodom jubileja biće objavljena monografija i priređena izložba fotografija i plakata.

Filmovi će biti prikazivani u ciklusima Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma, Evropa van Evrope (takmičarski program), Evropa u Evropi, Izabrani dokumentarci, a biće predstavljene i dve zanimljive kinematografije kroz specijalne programe Britanika i Kanada.

Neki od njih, za širu publiku i najatraktivniji, su “Čelična ledi” sa Meril Strip, “Dabar” Džodi Foster, “Avr” Akija Kaurismakija, “Dečak sa biciklom” braće Darden, “Melanholija” Larsa fon Trira, “Koža u kojoj živim” Pedra Almodovara, “Mora biti to mesto” Paola Sorentina, “Ratni konj” Stivena Spilberga, “Restles” Gasa Van Santa, “Carnage” Romana Polanskog, “Martovske Ide” Džordža Klunija… Biće prikazani i dokumentarac doajena Puriše Ðorđevića “Plašim se, da li se sve razume” i kratkometražni film mladog reditelja Miroslava Stamatova “Zalet”.

Ulaznice za 40. FEST biće u prodaji od 1. februara na blagajnama dvorana: Sava centra, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine, i Muzeja Kinoteke, kao i na blagajni Bilet Centra. Cene su iste kao već nekoliko godina – od 150 do 300 dinara, a za svečano otvaranje 500 dinara.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar