Prosize kapsule

Terorizam i internet: Tastatura kao Kalašnjikov

Teroristi sve više koriste Internet u svojoj borbi! Istražujemo na koje načine!

Internet i nove tehnologije donose mnoge prednosti savremenom coveku; ali samim tim i teroristima. Teroristi koji šire ekstremističku propagandu putem interneta i regrutuju nove članove imaju slogan: ‘‘Tastatura = Kalašnjikov”.

Postoje dva najčesća načina na koji teroristi koriste internet u svrhe svoje borbe:

Sajberterorizam

To su slučajevi kada pomoću posebnih softvera mogu preopteretiti telefonske linije važnih organa, mogu ometati avionsku kontrolu , ili sabotirati berzu. Teroristi dakle imaju nova oružja; nove bombe: tzv logičke bombe, Trojance, crve, viruse.

Često je dovoljan samo jedan pritisak na dugme

Internet kao sredstvo komunikacije terorista

Drugi način korišćenja interneta je kao sredstvo komunikacije među aktivistima. Poznato je da je Osama Bin Laden komunicirao sa pripadnicima Al Kaide sa pokretnih kompjutera  i pomoću bežične mreže putem enkriptovanih poruka. Enkripcija je način zaštite poruka od neželjenog čitanja.

Oni prvenstveno koriste mejl adrese u svojoj komunikaciji i to na način da sadržaji ostanu nedostupni obaveštajnim službama. Obaveštajne službe mogu samo nadzirati promet između tačno određenih adresa, tj. poštu koja kruži mrežom. Ali ako nema prometa ka drugim adresama, ove službe su nemoćne. Zato teroristi otvaraju mejl naloge; dele šifru međusobno i ostavljaju jedni drugima poruke u tzv. skicama (drafts). Kako nema slanja ka drugim adresama, komunikacija je sigurna i tajna!

Kao sredstvo za širenja svojih ideja koriste se sva dostignuća interneta, među kojima se posebno ističu i programi za ”čavrljanje” (IRC-Internet Relay Chat), koji omogućavaju neposredno komuniciranje u realnom vremenu, čime se omogućava neposredna povezanost. Ovo dalje znači da članovi terorističkih organizacija mogu sinhronizovati svoje delovanje pred akciju, i/ili dobiti povratnu informaciju odmah.

Osama se najviše ložio na Al Jazeeru

Intrenet je dakle idealan za terorističku organizaciju jer je decentralizovan, teško se kontroliše i cenzuriše, i dostupan je svima.

Još zloupotreba…

Zloupotrebljavaju se i Fejsbuk kao i Guglov program za detaljno pretrazivanje Zemlje (Google Earth). Fejsbuk se koristi za regrutovanje terorista. S druge strane, Državni sud u Indiji je tražio ukidanje Google Eartha jer je smatrao da su teroristi koristili ovaj program tokom napada u Mumbaju, kada je poginulo 170 ljudi. Jedan od pripadnika organizacije Lashkar-e-Taiber priznao da je imao satelitske snimke Indije s ovog programa.

Terorizam je okarakterisan kao ”politika ali i teatar”, u mnogim političkim udžbenicima. Teroristi žele publicitet i što brojniju publiku. Mediji su im, stoga, najbolji prijatelji. Postaje li Internet možda bolji od ostalih, dobrih prijatelja terorizma?

Al Kaida na Internetu

Najpoznatija teroristička organizacija na svetu , internet je otkrila malo kasnije, tek kada je proterana iz Avganistana. Pod talibanskom strahovladavinom u ovoj zemlji jedva da je bilo i struje, pa je možda i razumljivo kašnjenje Al Kaide da prepozna ovaj medij kao koristan. A onda postavljaju mnoge propagandne filmove i snimke, od kojih je najšokantniji onaj na kom se vidi odrubljivanje glave Amerikanca, Nika Berga. Slanje snimaka arapskoj televiziji Al Džazira sada menja postavljanje na sopstvene internet strane. Sinonim za Al Kaidu na internetu bile su internet stranice Alheda.com i Jehad.net.

Surovo pogubljenje Nicka Berga

Apdejtovanje smrti

Iako je nepisano pravilo da ove organizacije na svojim internet prezentacijama opisuju svoj nastanak, ciljeve i njihovo opravdanje, nasilje je manje zastupljeno. Ipak, kako svako pravilo ima svoj izuzetak, tako organizacija ”Hezbolah” pokazuje statističke podatke svojih akcija („dnevne operacije”) i to iz minuta u minut. Posebna strana obaveštava nas o tačnom broju mrtvih „mučenika”, kao i broju ubijenih „izraelskih neprijatelja” i „kolaboracionista”.

Internet strana Hamasa sadrži dugačke diskusije o vojnim operacijama. Internet strana Oslobodilačke vojske Kosova detaljno opisuje nastanak svoje vojske i prikazuje filmove o vežbama vojnika. Ipak, ovakav detaljan opis nasilja je neuobičajan za teroristicke internet adrese.

Mesto za online zabavu: Hezbolah forum

Kako se tehnologija oduvek mogla upotrebiti za loše i nehumane, isto kao i dobre svrhe, ova zloupotreba interneta je logična. Na kraju krajeva, internet povezuje ljude, ali ne cenzurise kakve ljude i zbog čega. Tvorcu mreže treba odati priznanje ali je na kraju dosta tačna ona stara: da je put do pakla popločan najboljim namerama.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.