Prosize kapsule

“Kanađanke”: cipele koje ne izlaze iz mode

Kada je garderoba u pitanju, a posebno obuća, nepisano je pravilo da je ono što je praktično, izdržljivo, istrajno i toplo  uglavnom i ružno. Obuća za jesen i zimu koja na prvom mestu treba da bude nepromočiva i topla, obično ispunjava samo ove uslove, jer čini se da kada se ispune ova dva tu nema mesta za estetiku i sve ono što je oku milo. Ipak postoje i cipele koje su poslednjih nekoliko sezona doživele „comeback“, jedinstvene po tome što objedinjavaju lepo i praktično- čuvene i opet moderne „kanađanke“.

Iako se većina modnih stručnjaka slaže da žuta boja nikada nije, niti će moći da bude u apsolutnom trendu ove cipele postale su moderne zahvaljujući boji u kojoj su proizvođene. Žuta koža sa debelim đonom u bež ili žutoj boji, dubine iznad članka, ukrašene sa crnim komadom kože i postavljene krznom je najkraći i najpoznatiji opis ovih cipela.

Neutralno dizajnirane, ne  previše glomazne, ali čvrste, ni lako savitljive ali veoma udobne, kanađanke se nalaze na polovini puta između sportske i elegantne obuće. Namenjene pre svih sportskim tipovima, rado ih nose i muškarci u „biznis fazonu“ kad god požele da se tokom zimskih dana osete urbano i ležerno. Sjajno se slažu sa farmerkama, somot pantalonama i perjanim mantilima i jaknama, a pogodne su i za kombinovanje sa skijaškim odelima tokom šetnji po planinama. Verovatno su jedine zimske cipele koje se, zahvaljujući arheolozima, istraživačima, šumarima i planinarima, nose i tokom letnjih meseci.

I elegantne i praktične u isto vreme

Kako  primarno nemaju baš mnogo veze sa standardnom vojničkom uniformom, često ih nose „stilizovani“ vojnici u filmovima ili TV serijama. Šarmu, praktičnosti i izdrljivosti ovih cipela nisu odolele ni žene, a najviše ih vole one koje pre svega nose pantolone i ne veruju da na temperaturama ispod nule treba biti naročito ženstvena.

Izdrljivost i dugotrajnost kanađanke  duguju pre svega svojoj izradi, jer je to obuća koja je u isto vreme i šivena i lepljena. Iako su poput kvalitetnih farmerki i kožnih jakni sa godinama nošenja sve lepše i interesantnije kada se na njima vidi i patina nošenja, kanađanke ipak treba održavati.

Zbog svetle boje, na ovim cipelama se vide i najmanje fleke, pa bi najbolje bilo na budete pažljivi dok ih nosite, ali kako su predviđene za nošenje u ekstremnim uslovima, jedino rešenje je da čim ih kupite, nabavite i bezbojan vosak za obuću koji ćete naneti na još nenošen par kanadjanki. Sloj voska će biti zaštitna membrana za nežno lice ove obuće, neće ih promeniti boju, a kapljice ili pahulje neće upijati i za njima ostavljati ružne fleke. Ali ne zaboravite, kanađanke nisu kanađanke ukoliko se na njima ne vidi gde su sve bile i šta su sve radile. Ove avanturističke cipele mogu da budu vaša lična geografska mada, otkrivajući destinacije na kojima ste sebi podizali adrenalin.

Iako su pravljene za ekstremne uslove, ipak su osetljive

Ove sezone kanađanke su kako za oba pola, dostupne i za dečija stopala. Dizajneri se nisu lišili prepoznatljive žute i oker boje, ali su ih predstavili i u širokom spektru pastelnih boja, od bebi roze, zelene, plave, ljubičaste…

Cena ovih cipela takođe pokriva širok spektar vrednosti pa ih možete kupiti za cifru od 20 pa do 300 evra, u zavisnosti od proizvođača i imena koje nose na sebi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

5 komentara na ““Kanađanke”: cipele koje ne izlaze iz mode

  1. Samo su ove zadnje kanadjanke, ove ostale nisu, ja imam ove prve gore, njih pravi kompanija caterpillar, to je kompanija koja se bavi proizvodnjom gradjevinskih masina, tako da su samo TIMBERLAND prave kanadjanke…

  2. Pingback: M@N! stil: Zimska obuća | Muški magazin - M@N!