Prosize kapsule

Prodaja piva porasla u 2011. godini

Rast prodaje piva u svetu je 2011. skočio na 2,7 odsto, podstaknut potrošnjom na tržištima u razvoju, a predviđa se da će ove godine iznositi 2,5 odsto, saopštila je danas specijalizovana međunarodna agencija za istraživanje tržišta piva “Plato lodžik”.

U saopštenju se navodi da su rezultati nadmašili prognozu iz septembra, kada je agencija očekivala rast obima prodaje od 2,5 odsto, zahvaljujući bržem oporavku svetskog tržišta piva, preneo je Rojters.

“Podaci za 2011. ukazuju na daljnji stabilan oporavak i predstavljaju poboljšanje u odnosu na rast od 1,6 odsto iz 2010. i 0,4 odsto iz 2009”, rekao je direktor “Plato lodžika” Jan Presnel.

U 2011. nije bilo promene u plasmanu četiri najveće svetske pivare. Na prvom mestu je i dalje američki “Anhojzer Buš Inbev”, a zatim slede britanski “SABMiler”, holandski “Hajneken” i danski “Karlsberg”.

 Te četiri kompanije drže otprilike polovinu udela na svetskom tržištu piva. Među prvih deset pivara nalaze se još i japanski “Cingtao”, kineski “Bejđing jenđing”, meksički “Modelo”, američki “Molson kurs”, japanski “Kirin” i turski “Efes”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar