Prosize kapsule

Kinezi preplašeni čudnim jajima koja podsećaju na gumena

Kineske vlasti ispituju jaja koja posle kuvanja odskaču i mogu dovesti do steriliteta muškaraca, objavili su kineski mediji.

Kuvana jaja, koja u kineskim medijima i na Internetu nazivaju “gumena jaja” ili “ping pong jaja”, teško mogu da se jedu pa su se zato pojavile spekulacije da se radi o imitacijama. Problemi sa bezbednošću hrane nisu novost u Kini, gde se priče o lažnom ulju za kuvanje, hemijski obogaćenom mleku, ili lubenicama koje eksplodiraju, redovno pojavljuju u vestima.

Vlasnici restorana već se žale da je zbog skakutavih jaja među mušterijama opala potražnja za kuvanim jajima koja su dobro išla iz piće. Jaja koja odskaču od tla kao loptice pojavila su se u “malom broju” na tržištu širom zemlje, javila je agencija Sinhua.

“Ispitivanje ima za cilj da umiri zabrinutost potrošača, nakon što su neki posumnjali da su kupili veštačka jaja koja su napravili nesavesni trgovaci koji žele brzu zaradu”, navodi kineska agencija.

Ipak, tvrdoća jaja može biti prirodno postignuta ako se nosiljama daje hrana obogaćena sa gosipolom, derivatom fenola iz pamuka, koji vezuje proteine u žumancu, navodi agencija.

“Dok gosipol normalno postoji u semenu od pamuka, ako se koristi u ishrani kokošaka kao dodatak proteina, u velikim dozama može da smanji aktivnost sperme, pošto se zna da se gosipol koristi u muškim kontraceptivnim pilulama”, kaže se u tekstu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar