Prosize kapsule

CIA “češlja” Twitter i Facebook

U neimenovanom industrijskom parku u Virdžiniji, CIA prati informacije koje objavljuju korisnici društvenih mreža širom sveta, i to do pet miliona “tvitova” dnevno, piše danas agencija Ašosijeted pres.

“Centar otvorenih izvora” (Open Source Center), čije zaposlene analitičari CIA zovu još i “Bibliotekarima osvetnicima” prikuplja i prati informacije koje se objavljuju na Fejsbuku, sajtovima drugih društvenih mreža, novina, tv programa, internet čatova i lokalnih radio stanica van SAD.

Zadatak organizacije je ocenjivanje javnog mnjenja i praćenje značajnih događaja. Informacije se prikupljaju iz celog sveta, često na izvornom jeziku, i zatim porede sa informacijama koje objavljuju lokalni mediji ili sa presretnutim telefonskim razgovorima.

Rezultati istraživanja prosleđuju se najvišim organima Bele kuće i ulaze u dnevni obaveštajni brifing predsednika Baraka Obame.

Logo institucije koja "češlja" društvene mreže

Praćenjem aktivnosti na internetu, organizacija je mogla da oceni rasploženje u Pakistanu nakon ubistva Osamu Bin Ladena, kao i da predvidi koja bliskoistočna zemlja je spremna na pobunu.

Na taj način je predviđen ustanak u Egiptu, jedino nije bilo moguće predvideti njegovo vreme, rekao je agenciji Asošijeted pres direktor centra Dag Nakin, tokom prve posete novinara toj organizaciji.

Centar je osnovan na predlog Komisije 9/11 (za istrazizvanje terorističkih napada izvršenih 11. septembra 2011), i prvobitno je njegov prioritet bila antiteroristička aktivnost.

Međutim, njegovih nekoliko stotina analitičara – pravi broj se čuva u tajnosti – prati širok opseg tema: od pristupa internetu u Kini do raspoloženja na ulicama Pakistana.

Najveći broj analitičara se nalazi u Virdžiniji, ali ih ima i pri američkim ambasadama širom sveta.

Nakin je izjavio da dobre agente centra čine diplomci sa masterom iz bibliotekarstva i više jezika, dok su najvredniji oni koji su odrasli u zemljama u kojima engleski nije maternji jezik.

Centar je usmerio pažnju na društvene medije nakon što je otkrivena značajna uloga Tvitera u iranskoj “Zelenoj revoluciji” 2009, u kojoj je desetine hiljada demonstranata izašlo na ulice nakon izbora koji su vratili Mahmuda Ahmedinedžada na mesto predsednika države.

Službe počinju da prate mreže posle revolucije u Egiptu, gde je Twitter imao bitnu ulogu

Nakon ubistva Bin Ladena u Pakistanu maja ove godine, CIA je proučavala raspoloženje u toj zemlji na osnovu podataka prikupljenih na Tviteru.

“Farsi u je to vreme bio treći najzastupljenij jezik na blogovima društvenih medija na vebu”, rekao je Nakin.

Kako se tvitovi ne mogu uvek geografski locirati, analitičari su reakcije podelili prema jezicima. Rezultat je pokazao da je većina tvitova na Urdu jeziku, koji se govori u Pakistanu, kao i većina kineskih tvitova, odražavala negativan stav.

Nakon govora predsednika SAD čija su tema bile zemlje Bliskog Istoka, održanog nekoliko nedelja nakon racije u Pakistanu, negativni komentari na tviteru preovladali su u Turskoj, Egiptu, Jemenu, Alžiru, Persijskom zalivu i Izraelu.

Ime direktora organizacije se ne krije od javnosti, međutim, lokacija njenog centra se drži u tajnosti kako bi se zaštitila od napada, fizičkih i elektronskih.

 Za vreme nereda u Bangkoku, u kojima su predstavnici medija bili izolovani u zgradama, CIA je pratila 12 do 15 korisnika koji su na društvenim mrežama objavljivali informacije o toku događaja i fotografije sa demonstracija. Prikupljene informacije poredile su se sa novinarskim izveštajima i tako dobijala precizna slika razvoja situacije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.