Prosize kapsule

Saudijskom blogeru preti smrtna kazna zbog poruka na Twitteru

Malezija je prošle nedelje isporučila Saudijskoj Arabiji blogera Hamzu Kašgarija (23), uprkos tamošnjim strahovanjima boraca za ljudska prava za njegov život. Nad njim bi mogla biti sprovedena egzekucija zbog komentara na Tviteru koji se prema Proroku Muhamedu smatra uvredljivim.

Ovaj kolumnista izazvao je bes u svojoj domovini komentarom koji je postovao na dan Muhamedevog rođendana, a koji je naveo neke islamske sveštenike da ga pozovu da se suoči sa smrtnom kaznom. Iako je napustio zemlju, on je uhapšen u većinsko muslimanskoj Maleziji, na aerodromu u Kuala Lumpuru.

“Saudijski pisac je vraćen u svoju zemlju”, rekao je Rojtersu malezijski policijski portparol. “Ovo je unutrašnja stvar Saudijske Arabije koju ne možemo da komentarišemo.”

Malezija je srodna sa mnogim srednjeistočnim narodima posredstvom zajedničke religije, ali je isto tako saveznik Sjedinjenih Američkih Država i vodeći svetski glasnogovornik za modernizaciju islama, što znači da je odluka o ekstradiciji Kašgarija tamo prilično kontroverzna.

Kašgarijev advokat, Muhamed Nur, rekao je agenciji Rojters, da je izdejstvovao sudsko naređenje o sprečavanju deportacije, iako mu nije bilo dozvoljeno da vidi Hamzu. On je rekao da bi kršenje tog sudskog naređenja i isporučivanje Saudijskoj Arabiji njegovog klijenta, predstavljalo nepoštovanje suda, koje je nelegalno i neprihvatljivo.

Međutim, kako Malezija ima dugogodišnji aranžman prema kojem se osobe tražene od strane neke zemlje, isporučuju istoj ukoliko ih vlada Malezije zadrži, njeni zvaničnici smatraju da ona nije i ne može biti saučesnik u određivanju Kašgarijeve sudbine zato što ga je, poštujući takav sporazum, ekstraditovala.

Prema saudijskom rigoroznom tumačenju šerijatskog prava, blasfemija je zločin koji se kažnjava smrtnom kaznom, ali u Maleziji se ne smatra tako teškim delom.

Kašgarijev sporni komentar ostao je nepoznat široj javnosti budući da ga je on kasnije izbrisao, ali oni koji su ga videli kažu da je izražavao njegov dvojak stav o Proroku – i ljubav i mržnju.

Kašgari je rekao u jednom intervjuu da je iskorišćen kao žrtveni jarac za širi konflikt koji postoji u vezi sa njegovim komentarom.

Izvor: 24 sata

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar