Prosize kapsule

Otkucaji srca biće korišćeni kao lozinke?

Tajvanski naučnici pronašli su način da otkucaje srca pretvore u matematičku formulu i iskoriste ih kao lozinku. Ukoliko bi ovaj sistem zaživeo, bilo bi dovoljno da korisnik, recimo, samo dodirne kompjuter da bi mu pristupio.

“Pošto EKG signali variraju kod različitih osoba, mogu se iskoristiti kao novi element biometrijske identifikacije”, kažu tajvanski istraživači sa Narodnog univerziteta Čung Hsing.

Vođa istraživačkog tima Čun-Liang Lin koristio je EKG očitavanja sa dlanova ispitanika kako bi utvrdio jedinstveni matematički obrazac otkucaja njihovih srca. Utvrđeno je da je obrazac takav da može biti korišćen kao veoma sigurna lozinka za različite sisteme i uređaje.

Dosadašnje biometrijske sisteme koji za identifikaciju koriste otiske prsta, na primer, u nekim slučajevima je moguće “prevariti” uz pomoć fotografije.

Linov sistem beleži EKG sa oba dlana korisnika, “ključ” koji se dobije na osnovu tog merenja se čuva, a zatim se koristi umesto lozinke. Njegova ideja je da se ovaj sistem integriše u eksterne hard diskove i druge uređaje kojima će se zatim pristupati jednostavno dodirom, a mogla bi da zaživi upravo zbog svoje jednostavnosti, prenosi “Dejli mejl”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar