Prosize kapsule

Manifest norveškog masovnog ubice postaće pozorišna predstava?

Jedno malo pozorište u Oslu planira da postavi kontroverzni danski komad zasnovan na manifestu norveškog masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika koji je u julu prošle godine u Norveškoj usmrtio 77 ljudi.

“O problemima vezanim za 22. juli se mesecima naširoko raspravljalo u javnim debatama, ali je jezik koji je dosad korišćen bio u osnovi pravnički, novinariski, a nedavno i psihijatrijski”, kazao je za AFP Kaj Johnsen, umetnički direktor pozorišta “Dramatikkens hus”, koji smatra da umetnost, takođe, treba da ima svoj glas za bolje “razumevanje i dešifrovanje problema” nastalih ovim napadom.

Pozorište s toga ima nameru da u oktobru postavi komad koji trenutno priprema danski umetnički direktor Kristijan Lolike koji će ujedno i igrati ulogu desničarskog ekstremiste Brejvika.

Predstava “Manifesto 2083”, čiji naslov aludira na godinu za koju Brejvik tvrdi da će biti godina u kojoj će njegova ideologija trijumfovati, ima formu monologa zasnovanog na manifestu od 1.500 strana koji je 33-godišnji ubica postavio na internet pre nego što je krenuo u svoj krvavi pohod.

Iako je prvo izvodjenje predstave predviđeno tek za nekoliko meseci, Lolikeovi planovi nailaze na oštre kritike. U Norveškoj, predstavnik udruženja žrtava Trond Henri Blatman, koji je izgubio sina u napadu, nazvao je projekat “šokantim”.

“Nemamo ništa protiv debate o stavovima esktremne desnice. Znamo da će se pojaviti knjige, filmovi, a zašto ne i pozorišni komadi koji će govoriti o napadu”, kazao je on, ističući da je za udruženje neprihvatljiv projekat u vidu monologa zasnovanog na Brejvikovom manifestu. ‚ Suočen sa kritikama, Johnsen insistira na važnosti buduće predstave.

“Moramo imati najveće razumevanje i najveće poštovanje prema onome što proživljavaju porodice žrtava i oni koji su preživeli, ali to nije bio samo napad na određen broj ljudi, njihove porodice i prijatelje. To je bio napad na društvo u celini”, objasnio je on.

Brejvik, koji je sebe predstavio kao borca protiv multikulturalizma i “muslimanske invazije” Evrope, najpre je aktivirao bombu ispred zgrade vlade u Oslu koja je usmrtila osam osoba.

Zatim se, obučen u policijsku uniformu, obreo na ostvro Utoja gde je sistematski ubio 69 ljudi, uglavnom tinejdžera koji su tu boravili u okviru godišnjeg sastanka podmlatka Laburističke partije.

Izvor: 24 sata

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.