Prosize kapsule

Muškarci ipak neće izumreti

Teorije prema kojima će muškarci izumreti zbog neumitnog iščezavanja Y hromozoma, koji određuje muški pol budućeg deteta, pokazale su se pogrešnim, tvrdi grupa američkih naučnika u studiji koja je danas objavljena, a prenosi AFP.

Scenario o neizbežnom nestanku muškaraca nametnuo se pre desetak godina kada su naučnici ustanovili da se muški hromozom dramatično suzio – od super-Y hromozoma sa više od 1.400 gena, pre nekoliko stotina miliona godina, sveo se na maleni “okrajak” od svega nekoliko desetina gena.

Pojedini autori ovog mračnog scenarija predviđaju da će muškarci potpuno nestati za oko pet miliona godina, dok drugi tvrde da će proces biti daleko brži i da će jači pol izumreti, poput čuvene ptice dodo, već za 125.000 godina.

Najnovija studija Instituta za biomedicinska istraživanja pri Tehnološkom institutu Masačusets, međutim, ukazuje da se sužavanje Y hromozoma dogodilo u dalekoj prošlosti i da je od tada milionima godina bio izuzetno stabilan.

Ljudski genom ima 22 para hromozoma plus jedan kojim se određuje pol. Žene imaju dva X hromozoma, a muškarci jedan X i jedan Y hromozom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar