Prosize kapsule

Razoran asteroid proleteće 2013. pored Zemlje

Asteroid iste klase kao onaj koji je navodno eksplodirao iznad reke Tunguska 1908. godine proći će pored Zemlje naredne godine, leteći mnogo bliže od nekih satelita, saopšteno je iz Nase.

Asteroid 2012 DA14 promašiće planetu za 26.900 kilometara 15. februara 2013. godine, što je bliže od satelita u geostacionarskoj orbiti od 35.700 kilometara, navodi NASA, prenosi RIA Novosti.

Asteroid, koji je prvo otkrila Španska astronomska opservatorija Sagra, ima prečnik između 40 i 95 metara i pripada grupi Apolo asteroida bliskih Zemlji, od kojih su mnogi opasni zbog mogućih sudara.

Astronomske grupe širom sveta nastavljaju da prate asteroid 2012 DA14 u pokušaju da utvrde njegovu veličinu i putanju.

Procenjena veličina asteroida je u istoj kategoriji kao nebesko telo koje je eksplodiralo iznad zapadnog Sibira 1908. godine.

Oblast reke Tunguska posle eksplozije asteroida 1908. godine

Iako postoje mnoge teorije u vezi sa slučajem na reci Tunguska vodeće objašnjenje jeste da je reč o telu većem od 50 metara koje je eksplodiralo u atmosferi.

Eksplozija je bila najmanje 1.000 puta moćnija od nuklearne bombe koja je uništila Hirošimu 1945. godine.

“Tunguska eksplozija 1908.” naziv je za nerazašnjenu eksploziju koja se odigrala 30. juna 1908. u Rusiji u Sibiru u blizini reke Tunguska, koji je u istoriji poznat i kao “Velika sibirska eksplozija”, a pretpostavlja se da je meteor pao i izgoreo iznad tog područja.

Većina očevidaca svedočila je o jednoj, ali i više mogućih eksplozija, koje su se dogodile 30. juna 1908. u Sibiru.

Prilikom eksplozije stabla su u krugu od 30 kilometara uništena i spaljena, ili presavijena, a prozori i vrata u 65 kilometara udaljenom mestu Vanavara su popucali.

Procenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 kvadratnih kilometara i uništio 60 miliona stabala.

Čak su i putnici Transsibirske pruge, udaljene oko 600 kilometara, svedočili o potresima i svetlima na nebu. Jedan lovac je preminuo od snažnog pritiska od eksplozije, a moguće je da je poginulo i više ljudi.

Tek se 19 godina kasnije, 1927, jedna ekspedicija uputila na to područje kako bi istražila šta se dogodilo. Zanimljivo je da ova ekspedicija, predvođena profesorom Leonidom Lukikom, nije pronašla nikakav krater, nego samo uništeno i spaljeno drveće.

Izvor: Srna

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar