Prosize kapsule

Nepoznati čovek ostavlja hiljade evra stanovnicima nemačkog grada

Stanovnici nemačkog grada Braunsvajga u donjoj Saksoniji pokušavaju da otkriju ko je misteriozni filantrop koji sugrađanamima ostavlja koverte pune hiljadama evra.

Nepoznati dobročinitelj ostavlja novac u dobrotvorne svrhe, ali nema tragova njegovom identitetu. Do sada je ostavio oko 190.000 evra u nizu donacija, počevši od novembra prošle godine.

Stanovnici Braunsvajga pronalazili su njegove koverte u poštanskim sandučićima, ispod otirača na ulazu u kuću, a gradski sveštenik je pronašao novac zataknut za klupu u crkvi. Koverte su neobeležene, ali ponekad su u njima instrukcije čemu je novac namenjen.

Izgleda da je “dobri Samarićanin”, kako su ga prozvali građani Braunsvajga, poznavalac nemačkog zakona o porezima jer donacije nikada ne prelaze gornju crtu za neoporezivanje od 10.000 evra.

Prvi građanin koji je dobio novac je bio čovek kojemu su lopovi ukrali hiljade evra. Novac su potom primile narodna kuhinja, dečak sa invaliditetom i gradski muzej. Nepoznati dobročinitelj je prošle nedelje ostavio 1.000 evra ispod otirača ulaznih vrata doma za beskućnike.

Jedini trag o njegovom identitetu je da on ili ona čita lokalne novine, jer su mnoge donacije poslate ljudima o čijim se problemima pisalo u njima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.