Prosize kapsule

Sudija se izvinio Obami zbog rasističkog vica o njemu

Američki sudija koji je poslao mejl sa vicem u kojoj su članovi porodice Baraka Obame upoređeni s psima, uputio je javno izvinjenje predsedniku i od nadređenih zatražio otvaranje istrage o tom slučaju.

Ričard Sebul, federalni sudija u Montani, poslao je krajem februara mejl “šestorici prijatelja” u kojem je bio vulgaran i rasistički vic. Sudija je priznao da je vic rasistički, ali i demantovao da je sam rasista.

“Nisam ga poslao jer je rasistički, iako to jeste. Poslao sam ga jer je protiv Obame”, kazao je Sebul lokalnom listu “Great Falls Tribune”.

Sebulov slučaj dobio je toliki publicitet da je sudija napisao pismo Obami, a kopija pisma može se pronaći na sajtu Devetog okruga, jurisdikcije koja okuplja federalne sudove američkog zapada.

“Gospodine predsedniče, Vama i Vašoj porodici upućujem najiskrenije izvinjenje zbog mejla koji sam poslao. Prihvatam svu odgovornost. Jedini sam odgovoran. Uveravam Vas da se nešto slično neće ponoviti. Od sudskog saveta Devetog okruga zatražio sam istragu slučaja. Iskreno, ne vidim šta još mogu da učinim. Molim Vas, oprostite mi i još jednom primite moje izvinjenje”, napisao je.

Sudija kojeg je imenovao bivši američki predsednik Džordž Buš i koji je na funkciji od 2008. godine, uputio je izvinjenje i “svima drugima koji bi se mogli osetiti uvređenim”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.