Prosize kapsule

Žene ne vole bradate muškarce

Većina žena ne voli kada muškarci puštaju bradu, kaže istraživanje objavljeno u časopisu “Behavioral Ecology”. Prema tom istraživanju, žene smatraju da brada muškarce čini manje privlačnim, dok psiholozi navode da bradati muškarci deluju agresivnije i starije.

Naučnici nude mnoge razloge o tome zašto muškarcima raste brada: od toga da ona ima ulogu da štiti delikatnu kožu od sunca, do toga da štiti vilicu u tučama.

Postoje neke teorije i da je brada znak jakog imunog sistema. Teorija glasi da se sve bakterije i bacili skupljaju na dlakama brade, i ako muškarac može da ostane zdrav i bez nje – onda ima izuzetno jak imuni sistem.

Žene bi trebalo da privlače jaki i zdravi muškarci, međutim, prethodna istraživanja o tome da li su brade privlačne pripadnicama lepšeg pola dala su različite rezultate tako da su naučnici sa Novog Zelanda i iz Kanade odlučili da naprave još jednu studiju na tu temu.

20 muškaraca slikali su sa bradom i bez nje; slike je pogledalo više od 200 žena koje su ih rangirale po atraktivnosti. Žene i iz Kanade i sa Novog Zelanda muškarce bez brade stavile su na vrh liste.

Kada su naučnici slike pokazali muškarcima oni su odgovorili da su bradati muškarci izgledali starije i agresivnije.

Međutim, ima i jedne pozitivna stvar za one koji vole “frizuru” na licu: sa njom izgledaju autoritativnije jer brada čini da ih više poštuju – naročito drugi muškarci.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.