Prosize kapsule

Parfemi: Moda koja se konzumira nosem

Kada se sredite, obučete svoju idealnu odevnu kombinaciju za neki od izlazaka ili važnog događaja kome prisustvujete, pre nego se poslednji put pogledate u ogledalo, na red dolaze oni, ustvari vaš omiljeni parfem. Obavezan su i nezaobilazan deo koji ide uz oblačenje i svlačenje, bez obzira na pol dve do tri kapi predstavljaju tačku na „i“ svakog individualnog stila.

Ako je čulo mirisa jedna od najvećih ekskluzivnosti koju čovek kao biće poseduje i kojim uslovno rečeno komunicira onda je izuzetno važno kako i na šta mirišemo. Lepo mirisati na prvom mestu je stvar elementarne higijene i elegancije, uz to parfem se tradicionalno percipira kao „mali, čarobni, ljubavni začin“. Na samom početku, ideja koja je stvorila potrebu za njihovo pravljenje je veza, želja i strast koja lebdi između muškarca i žene.

Umetnost pravljenja parfema, datira još iz doba pre nove ere. Kreirale su ga civilizacije u starom Egiptu, Mesopotamiji, Rimu, Grčkoj, a mnogo kasnije veštini kombinovanja mirisnih nota pažnju posvećuju Portugalija, Španija, Italija, Francuska i Amerika. Sam put pravljenja parfema bio je  jako složen da bi se dobile kvalitetne mirisne kompozicije. Nit koja vezuje daleku prošlost sa savremenom tehnologijom izrade parfema su procedure koje su se koristile tada ali i danas.

Arabljani su prvi počeli proizvodnju mirisa, koja se tehnološki može  uporediti sa današnjim pravljenjem parfema. Proces ekstrakcije ulja iz cvetova, listova i drugih delova biljaka destilacijom koji su otkrili Persijanci, razvio je čuveni hemičar i lekar Avicena. Ista procedura se obavlja i danas. Sve do XIX veka korišćeni su isključivo prirodni sastojci, dok se danas na tržištu uglavnom pronalaze parfemi koji u sebi nose veliki broj aroma veštačkog porekla.

Orijent je odigrao značajnu ulogu u stvaranju parfema

Prirodni sastojci potiču od biljnih ili životinjskih sirovina i izuzetno su skupi. Od biljaka se prave esencijalna ulja i aromatični ekstrakti. Sirovine životinjskog porekla još su skuplje, jer se dobijaju iz žlezda raznih životinja : kastoreum – iz trbušnih žlezda dabra, mošus (mask) jelena – osušeni sekret iz trbušnih žlezda jelena, ambergris – dobijen iz intestinalnog trakta kitova, cibet– izdvojen iz folikula žlezda mačke (mužjaka i ženke) tzv. cibetka.

Putujući kroz istoriju parfema, najveću sofisticiranost u izradi i obilato korišćenje ovih preparata, pripisuje se Rimljanima.  Svoje telo prskali su bezbroj puta tokom dana, a parfimisali su i svoje životinje. Za vreme najveće imperije i priređivanja bogatih slavlja, parfemima su natapali krila ptica, koje bi zatim puštali iz kaveza da lete po prostoriji u kojoj se obeduje.

Napredak u  pravljenju parfema počinje od XII veka, kada se prvi put primenjuje etil alkohol. Tako se dobijaju visoko kvalitetna prečišćena esencijalna ulja iz cvetova biljaka. Portugalija i Španija su prve bile poznate po proizvodnji parfimisanih rukavica. A odmah pošto se došlo do tog modnog i dekorativnog saznanja, delatnost se proširila i na ostale delove Evrope.

Francuzi su najviše "razradili" industriju parfema

U istoriji Francuske, poznat kao veliki ljubitelj parfema bio je Luj XV. Njemu i ostatku plemstva, parfemi su bili „idealna“ zamena za sapun i vodu. Engleska kraljica Elizabeta I je izričito zahtevala da sva javna mesta budu namirisana, dok je i sama bila pobornik korišćenja najkvalitetnijih mirisnih nota. Amerika je poznata po biljkama, kojima je dodatno obogatila Evropu, pa je tako doprinela i novim mirisnim komponentama budućih parfema – kakaom i vanilom.

Pariz tek u XIX veku postaje „postojbina“ parfema i toaletnih voda. Francuski naziv „Eau de Cologne“, u prevodu Kelnska voda ( proizvedena u XVIII veku u Kelnu)  izmislili su Italijani kao „lakši“ miris. I danas se najviše koriste toaletne vode, pa su sa razlogom na tržištu najviše i zastupljene. Sam čovek tj. njegova koža ima dosta uticaja na krajnji miris određenog parfema. PH vrednost kože je bitan faktor kod odabira parfema. Mirisne esencije imaju bolji kontakt sa masnom kožom, a kod suve kože supstance imaju bolju difuziju, dok je kod hrapave kože miris više izraženiji, a sa glatke kože parfem mnogo brže  isparava.

Iako se korišćenje parfema kroz istoriju uglavnom vezivalo za pripadnice lepšeg pola, današnji muškarci se takođe trude da lepo mirišu. Davno je prošlo vreme kada je muškarac mirisao samo na kolonjsku vodu koju je koristio posle brijanja, a žene tim mirisom bile zadovoljne. I dok se žene trude da mirišu zavodljivo, neodoljivo i sexy, savremen muškarac žudi za misrisom koji će iza njega ostavljati trag mačizma, fizičke jačine, uspeha i moći. Da modna industrija želi da parfimisanje približi svakom tipu muškarca dokaz su mnogobrojne mirisne note, od onih oporih i teških, namenje odelima i kravatama, pa sve do laganih i osvežavajućih, koje mogu da se prskaju pred odlazak u teretanu.

Da kreatori prave razliku i u dobi u kojoj se muškarac nalazi dokaz su parfemi koji pored klasičnog mirisa se ponude i u light varijanti. Modna kuća Dior tako parfem Higher u srebrnom pakovanju preporučuje ozbiljnom i starijem muškarcu iznad 35 godina, dok Higher Energy u providnoj staklenoj bočici nudi momku, avanturisti, željnom provoda i zabave. U pitanju su dva parfema sa veoma sličnom mirisnom notom, s tim što je ovaj drugi lišen one muške ozbiljnosti i sigurnosti koja je karakteristika starijih muškaraca.

Parfemi su, možda zahvaljujući ženama, opsesija savremenog muškarca. Njihovi kreatori na raličite načine podilaze muškarčevim željama. Tako Dolce & Gabbana, svesni takmičarskog duha kod muškaraca u nazivu svojih muških parfema nude reč “one”, kao što je slučaj sa poslednjim parfemom “The one gentleman”. U zlatnoj bočici nalik na zlatnu polugu Paco Rabanne nudi muški parfem pomalo egocentričnog naziva “1million”. Za sve one koji su sportisti, koji bilduju i vole svoje mišiće originalni Davidoff kreirao je parfem simboličnog naziva “Champion” koji je spakovan u bočicu koja ima oblik buciće kojom se vežba jedan on najvažniji mišića u macho svetu- biceps.

Što se tiče biranja i kupovine parfema postoji nekoliko korisnih saveta koje treba prihvatiti bez obzira na pol. Parfem je najbolje birati ujutro, kad je vaše čulo mirisa mnogo oštrije. Nemojte na sebi nositi neki parfem. Nemojte se zavaravati naknadnim utiskom i nemojte mirisati parfeme s komada kartona, taj miris je deformisan. Nikada nemojte mirisati više od tri parfema.

Ako parfem stavljate na zglobove, nikada nemojte trljati jedan o drugi jer to najpre ubije miris i jačinu parfema. Oni koji su sujeverni tvrde da parfem nikada ne treba pokloniti voljenoj osobi, jer će i ljubav ispariti poput njega. Svi znamo mesta na kojima se parfem prska ali ipak je Koko Šanel je dala najorginalniji savet u kome kaže da parfem treba da se prska na mestu na kome želimo da nas voljena osoba poljubi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar