Prosize kapsule

Hitlerova knjiga “Mein Kampf” i dalje zabranjena u Nemačkoj

Sud u Minhenu zabranio je britanskom izdavaču Piteru Mekgiju da u Nemačkoj objavi delove zloglasnih memoara Adolfa Hitlera, “Majn Kampf”.

Kako prenosi agencija AP, sud smatra da bi se objavljivanjem citata prekršila autorska prava knjige koja su u posedu nemačke savezne pokrajine Bavarske do 2015. godine.

Autorska prava nad knjigom nacističkog vođe su nakon Drugog svetskog rata saveznici dali Bavarskoj, koja je do sada pravno sprečavala svaki pokušaj da se knjiga objavi u bilo kom obliku u Nemačkoj.

Londonski izdavač je planirao da objavi tri izvoda od po 16 stranica “Majn Kampfa” sa komentarima istoričara kao dodatak svom nedeljniku “Cajtungcojgen” u kojim objavljuje citati iz nacističkih novina uz stručnu analizu.

Hitler je napisao “Majn Kampf” (Moja borba), mešavinu manifesta i autobiografije 1923. godine. U njoj Firer tematizuje rasistička i antisemitska razmišljanja, govori o nacionalsocijalističkoj borbi i revoluciji.

Do Hitlerovog dolaska na vlast 1933. prodato je 300.000 primeraka, a zatim je knjiga postala obavezno štivo u svakoj kući i školi. Svojom odlukom sud je potvrdio privremenu zabranu objavljivanja koja je bila doneta u januaru.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.