Prosize kapsule

Češki neonacisti obožavaju hip-hop, hard bass i Facebook

Novi, mladi pobornici ideja ekstremne desnice “vise” na Fejsbuku i ne liče na skinhede, već usvajaju modu koja se povezuje sa levičarskim, antiglobalstičkim grupama, pokazuju rezultati ankete koja je sprovedena u Češkoj. Istraživanje koje je naručilo češko ministarstvo unutrašnjih poslova, ukazuje da su skinhede, kao lica ekstremne desnice, zamenili “fejsbuk fajteri” i ljubitelji muzičkog pravca “hard-bas”, prenosi internet izdanje češkog lista Prag post koji izlazi na engleskom.

Skinhedi su u poslednjoj deceniji prošlog milenijuma smanjili aktivnost, a nadolazeće desničarske snage, stare između 13 i 18 godina, vole da komuniciraju preko društvenih mreža, rado se oblače kao hip-hoperi i nose palestinske marame.

Kako se ocenjuje u studiji, mlade pristalice ekstremističkih ideja pre će o njima pričati preko Fejsbuka nego preduzimati akcije uživo, i više ih “navlači” popularna kultura nego politika. Otud za njihovu generaciju naziv “Fejsbuk fajteri”.

Anketa je takođe pokazala da u Češkoj gotovo 65 odsto pobornika tih ideja ima manje od 25 godina, a četvrtina ukupnog broja stara je između 13 i 18 godina.

“Glavni razlog njihovog angažovanja na (ekstremnodesničarskoj) sceni je individualna potreba za poštovanjem i pripadništvom ‘superiornoj’ agresivnoj zajednici”, rekao je Prag postu zvaničnik “Čarls univerziteta” Miroslav Mares koji je sprovodio istraživanje.

Ovaj ogranak desnih ekstremista, poznat kao Autonomni nacionalisti, razlikuje se od tradicionalnih skinheda iz prošlost, i sve više stiče članstvo plešući uz hard-bas, muzički žanr koji kombinuje tehno ritam sa ekstremističkim tekstovima.

Pripadnici Autonomnih nacionalista ne briju se do glave i ne oblače se kao njihovi ultradesničarski prethodnici, već se paradoksalno drže stilova levičarskih antiglobalističkih pokreta.

Osim što se oblače kao hip-hoperi, često navlače marame koje nose Palestinci, a koje su levičarski aktivisti nosili kao simbol podrške tom narodu. Razlog: mladi ultradesničari time izazivaju Izraelce, s obzirom na to da i oni usvajaju antisemitizam.

Ovakvo stapanje ekstremnodesničarske politike sa pop kulturom već je viđeno u Srbiji tokom devedesetih godina prošlog veka u žanru turbo folka, ocenjuje Prag post i ukazuje da se slično sada dešava u Češkoj sa hard-basom, ali je manje intenzivno i rasprostranjeno.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.