Prosize kapsule

Male tajne alkohola

Iako reč alkohol vodi poreklo od arapske reči čije značenje je „hemikalija“, postoji još jedan pojam koji je sinonim za arapsku reč alkohol. To je reč „duh“!!!

I kada malo bolje razmislimo takvo značenje je mnogo šire od onog ustaljenog. Svima je dobro poznat „duh iz lampe“ koji, kada protrljamo lampu, izlazi i ispunjava želje. No, to nam je zanimljivo dok smo klinci, i to interesovanje brzo nestane. Tada polako počinjemo da otkrivamo čari „duha iz boce“! A one su mnogobrojne! U većini slučajeva prvo se upoznaje samo boca, bez duha. Tada uzimamo alkohol zbog društva, devojke, imidža. I to traje neko vreme, ali što više trljamo flašu, duhovi se sve više bude i počinju da budu dominantni, najpre u odnosu na bocu, potom i u odnosu na alkohol, i konačno – u odnosu na nas. Takva stvar može da bude i opasna, ali i ne mora, sve zavisi da li vas duh iz boce zaposedne u školskoj klupi ili u staračkom domu. Zbog toga smo izdvojili nekoliko korisnih saveta kako savladati lukave duhove, i za one koji to ne žele, kako im se pridružiti.

Prvo se kvalitetno oblejiš...

Prva stvar – priprema

Kao za sve u životu, pa tako i za napijanje, moraš se pripremiti. To se najviše odnosi na hranu, znači, dobro se najesti. To je bitno zbog toga što silan alkohol koji uneseš u sebe mora da ima podlogu na koju će da legne, i iz koje će polako da se cedi u tvoju krv, ti polako da postaješ sve veseliji, a konobarica u kafani sve mlađa i lepša. Ukoliko je podloga loša (što je često slučaj na posnim slavama ili za Badnje veče – jer se posti, a loče se), tada imaš male šanse da dočekaš sumrak, odmah će da ti padne mrak. Alkohol koji konzumiraš direktno leti u tvoju krv, iz krvi u mozak, a ostali nerazgrađeni materijal leti po stolu, gostima, ženi, deci…

...i zabaviš se sa društvom

Trening

Slično sportskim disciplinama, i alkoholisanje zahteva trenažni period i sveobuhvatne pripreme. Čuli ste sigurno za izazov „da se takmičimo ko će više da popije“. U takvim situacijama na scenu stupaju razni elementi koji najčešće odlučuju pobednika. Prvi je, naravno, iskustvo. Možete vi biti grmalj koji za doručak pojede mesa težine prosečnog osnovca, ali ako nemate iskustvo, vrlo je moguće da ćete biti pobeđeni čak i od pripadnika velter kategorije. Pa čak i od pripadnice!

Iskustvo se stiče godinama, i za to vreme vi razvijate poseban osećaj. Oni koji uspeju to da usavrše, moći će tačno da znaju kada treba eksirati, kada treba gustirati. Kada treba da se jede a kada je to nepoželjno za karirani stoljnjak. Takođe je vrlo bitan izbor hrane. Najmanju grešku ćete napraviti sa čorbama i supama, jer one podstiču lučenje želudačne kiseline, i alkohol brže varite i on završava svoj ciklus u pisoaru. Ono što se ne preporučuje su svakako torte, kolači i razne stvari koje se, iz nepoznatih razloga, služe na slavljima kada su gosti najpijaniji.

Izbor pića

Vrlo često presudna stvar za vaše stanje.ili nestanje. Najčešće određena godinama, ali vrlo često i raspoloživim kešom. Sasvim je normalno da, ukoliko ste klinac i pionir u kafanskom višeboju, najčešće naručujete pivo ili vino, a žestoka pića zaobilazite, što zbog cene, što zbog ukusa na koji niste navikli još uvek. Pa tako dečkići uglavnom piju pivo, koje, iako je nebeski napitak, nije uvek najbolje rešenje. Pivo je više za popodnevnu varijantu uz TV, ili uz fudbal, ali za kafanu je žestina zakon.

Potom malo odmoriš

Između ostalog, pivo izaziva težak mamurluk sutradan, treba vam prilično novca da bi se napili od istog, a mnogi ni ne mogu više da se napiju. Takođe, pivo je jedini napitak koji ima svoj stomak, koji posle par godina postane vaš…zauvek! Zato nam valjda vremenom i postane drag… Elem, žestina, ukoliko je kvalitetna, može da vam postane najbolji prijatelj. Bukvalno! Pićete rakiju uz med kada ustanete, pelin kada ste bolesni, konjak kao aperitiv, viski na poslu, a kada budete želeli da date sebi oduška, uzećete vinjak. Takva pića nipošto ne razblažujte sa sokovima jer voćni šećeri su u stvari krivi za mučninu koja napada ni od kuda. Žestina se pije polako, dopuštate joj da vas hvata lagano, i tu sami sebi određujete granicu, koja se vremenom pomera.

Jutro posle

Ovaj put termin „jutro posle“ nema nikakve veze sa kontracepcijom ( mada može da se poveže ukoliko veče bude uspešno). To jutro je često „najgore jutro u vašem životu“, i koliko god pazili da ne preteramo, svakom će osvanuti bar jednom u životu, ali uglavnom mnogo češće. Tada je već kasno za savete o napijanju. Dakle, kad preventiva izneveri, tu je terapija. Tog jutra najbolji prijatelj će vam biti krevet, a kada odlučite da izpuzite iz njega – pravac kuhinja. Alkohol u krvi (vrlo često i u znoju i u suzama), prilično je razorio vaš organizam i vi sada morate da ga ojačate. Dakle, jedan jak doručak, tipa 8 jaja sa slaninom, i hladan jogurt. Posle toga izleževanje i izbegavanje slatkiša i sokova, osim ceđene pomorandže koja vam najbolje nadoknađuje gubitak tečnosti. Ne upuštajte se u fizičke aktivnosti kao što su fudbal, seks, cepanje drva. Odmarajte i ispoštujte vaš organizam barem ujutru, kada ga već uveče ne štedite.

...pa se baciš u potragu za srodnom dušom

Brojni su faktori koji utiču na pijanstvo, pa tako vrlo često ono zavisi i od društva, muzike, genetike, pa čak i od klime. Dobro je poznato da je morska klima pogodna za pijenje, i da se uglavnom na moru obaraju rekordi. Što se genetike tiče, mnogi alkosi imaju upravo taj status jer ih je prezime obavezalo na to. Takođe, vrlo dobar katalizator u hemijskom jedinjenju vaše duše i alkohola je muzika, pa tako i kada pređemo granicu, ako nas pesma pogodi, eksiramo šta prvo dohvatimo.

Sve u svemu, pijenje nije samo okretanje flaše u njen prirodan položaj, ima tu dosta stvari koje su bitne. Zato, pre sledećeg odlaska u kafanu jedite pravu hranu, odaberite pravu ekipu, pijte pravo piće, slušajte pravu muziku i pazite da se ne vratite u pogrešnu kuću.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Male tajne alkohola