Prosize kapsule

TOP 10: Najdrogiranije poznate ličnosti

„Ako je heroin droga, onda sam je narkoman“- rekao je svojevremeno argentinski fudbaler Klaudio Kaniđa, inače veliki uživalac opijata. Svakodnevno slušamo na vestima ili čitamo u novinama o poznatim ličnostima koje su zavisnici od droge, pa je red da napravimo listu od 10 najpoznatijih, bile one mrtve, ili još uvek u cvetu mladosti.

Lindzi Lohan

Ova američka glumica, pevačica i model,  iako još uvek mlada, ima dugačak dosije kada je u pitanju korišćenje nedozvoljenih supstanci. Veoma rano je počela da se drogira, tako da je proteklih godina bila često na naslovnim stranama novina, manje zbog svojih uspešnih projekata, a više zbog problema sa zavisnošću.

Važno je rano početi: Lindzi Lohan

Umesto da snima filmove i albume, Lindzi je veliki deo svoga vremena provela rehabilitijući se, ali uzalud, jer se uvek vraćala na početak. A poricanje je gore od svake zavisnosti. Njena porodica se još od tinejdžerskih dana borila da je odvrati od droge, ali je tada maloletna Lindzi bila uporna u svom burnom noćnom životu, žurkama, korišćenju kokaina i alkohola. Ni danas, situacija nije mnogo bolja.

Sigmund Frojd

Ovaj legendarni naučnik gajio je posebne simpatije prema kokainu. On je verovao da se kokain može koristiti u medicinske svrhe, kao lek za mnoge bolesti, psihičke i fizičke. Kako je jedan tako ozbiljan naučnik i lekar postao zagovornik droge? Jednostavno – i sam je uživao u njoj. Neki čak tvrde da su mnoge teorije koje je zapisao nastale u doba dok je bio pod dejstvom kokaina.

Zar ste stvarno mislili da su sve one ideje tek tako mogle da mi padnu na pamet?: Frojd

Nakon izvesnog perioda u kome se javno zalagao za legalizovanje kokaina u medicini, i sam je odustao od te ideje, ali je nastavio da konzumira kokain, kako bi izašao na kraj sa depresijom, migrenom i drugim psihičkim problemima. Zabeleženo je da je jednom prilikom umalo ubio pacijenta, jer ga je tokom operacije predozirao.

Dženis Džoplin

Legendarna američka bluz pevačica, umrla je 1970. od overdouza u 27. godini. Sa njom počinje i priča o čuvenom „Klubu 27“ u rok muzici – muzičari koji su živeli samo 27 godina, najčešće zbog problema sa drogom i alkoholom. Još na samom početku svoje karijere, postala je heroinski zavisnik, ali i alkoholičar.

Svuda pođi, heroinu dođi: Dženis Džoplin

Bile su to 60-te, godine u kojima je upotreba droge znatno porasla, a svakim danom nastajale su nove vrste narkotika, uvek jače i kompleksnije. Džoplinova je bila navučena na veliki broj psihoaktivnih droga. Iako je uspevala da se izleči s vremena na vreme, heroin je ostao njena opsesija. Uzrok njene smrti bila je velika količina heroina, koji je bio mnogo jači od običnog.

Robert Dauni Džunior

Iako se upotreba droge uglavnom asocira sa svetom rok muzike, ni u Holivudu nisu imuni na nju. Pitajte Roberta Dauni Džuniora. Njemu je droga obeležila ceo život. Počeo je kao 6-godišnjak,  kada je prvi put probao marihuanu. Do 22. godine već je bio lečeni zavisnik. Tada je prvi put otišao na rehabilitaciju.

I dalje pod prismotrom: Robert Dauni Džunior

Njegova glumačka karijera je išla uzlaznom putanjom, baš kao i njegova zavisnost od kreka i heroina. Hapšenja i odlasci na odvikavanje postali su više nego uobičajena stvar. I dan danas, policija pažljivo motri na njega, iako se veruje da je raskrstio sa narkoticima.

Ejmi Vajnhaus

Tragična sudbina jedne dive, toliko voljene i poštovane pevačice koja je obeležila prvi deceniju 21. veka. „They tryed to make me go to rehab, I sad no, no, no“. Rekla je Ne rehabilitaciji, ali i životu. Prošle godine, pridružila se „Klubu 27“. Otkako je stupila na muzičku scenu, droga je postala sastavni deo njenog života. Krek, heroin, kokain, ekstazi… Učestali boravci u zdravstvenim ustanovama, na rehabilitaciji, sudske tužbe zbog nasilnog ponašanja.

Za moj večerašnji izgled zaslužan je krek: Ejmi Vajnhaus

Ona je odavno izgubila kontrolu nad svojim životom. Muzika je bila u drugom planu, pošto gotovo nije ni bila u stanju da nastupa, usled učestalog opijanja i predoziranja. Njen poslednji pokušaj neslavno se završio na koncertu u Beogradu, a svi znamo šta je kasnije usledilo.

Džim Morison

Jedan od najvećih rok heroja u istoriji, kontroverzna ličnost, uživalac opojnih supstanci. Dugačak je spisak gluposti koje je pravio Morison, na sceni i izvan nje. Hapšen više puta zbog nasilničkog ponašanja i izazivanja tuča. Na spisku njegovih omiljenih opijata nalazili su se LSD, meskalin, kanabis, kokain, i naravno heroin. Pretpostavlja se da je preterana konzumacija poslednjeg bila uzrok njegove smrti 1971. u pogađate – 27. godini.

LSD, kanabis, meskalin...volem sve: Džim Morison

Džimi Hendriks

Kad smo kod ikona rok muzike, ali i članova „Kluba 27“, ne treba zaboraviti verovatno najboljeg i najuticajnijeg gitaristu svih vremena – Džimija Hendriksa. Baš kao i većina njegovih kolega u to vreme (kraj 60-ih i početak 70-ih) Džimi je uživao u LSD-u, hašišu, amfetaminima, i ostalim psihodeličnim drogama.

Droga kao pogonsko gorivo za gluposti: Džimi Hendriks

Na sav taj blud, Džimi je dodao i alkoholisanje i promiskuitetni život. Od tog perioda, valjda ponajviše zahvaljujući njemu i njegovim kolegama sa ove liste, rokenrol je postao sinonim za divlji, buran život, seks, drogu i alkohol.

R.H.C.P. – svi do jednog

Ako su istoriju nekog benda obeležili stalni problemi sa drogom gotovo svih njegovih članova, onda je to svakako bio Red Hot Čili Pepers. Jedan od osnivača, Hilel Slovak, nije poživeo dovoljno dugo da ostavi dublji trag u bendu – umro je 1988. u 26 godini. Njegova heroinska zavisnost koštala ga je života, uprkos brojnim pokušajima za izlečenjem. Kao njegova zamena u bend je došao mladi Džon Frušante, ali će se prokletstvo preneti i na njega.  Gledajući basistu Flija, koji se „na svakom koncertu toliko urađivao da nije znao gde se nalazi“, Frušante je i sam zakoračio u svet marihuane i heroina.

Kako živeti u L.A. a ne drogirati se?: RHCP

To je dovelo do depresije i činilo se neizlečive zavisnosti, zbog čega se Džon povukao iz benda, i zatvorio u sobu, čekajući sigurnu smrt. „Nisam mogao da zamislim svoj život bez droge. Kada nje nije bilo, bio sam veoma nesrećan“. Borba za život  trajala je punih pet godina od 1992. do 1997. kada se nakon niza rehablitacija Frušante potpuno opravio i vratio u bend.  A pevać benda, Entoni Kidis bio je narkoman od malih nogu. Sve je počelo od njegovog oca koji se takođe drogirao. Nakon Slovakove smrti, Kidis je po prvi put ostetio potrebu da se skine, a to mu je uspelo sve do 1994. kada je ponovo postao zavisnik. Pretpostavlja se da se potpuno izlečio 2000.

Erik Klepton

Kada neko napiše autobiografsku pesmu koja se zove „Kokain“ onda se može samo naslutiti koliku je ulogu droga imala u životu jednog od najtalentovanijih muzičara svih vremena. Dugogodišnja borba sa zavisnošću i alkoholizmom, završila se uspešno za Kleptona, ali ishod je lako mogao biti drugačiji. Valjda je Klepton rođen pod srećnom zvezdom. Sredinom 70-ih, skoro tri godine u nizu, heroin je Kleptonu bio najbolji prijatelj. Na njega je trošio preko 15.000 dolara nedeljno. Izvući se iz ovog pakla, bila je jedna od najvećih pobeda u istoriji rok muzike. Rokenrol svet je izgubio Hendriksa i Morisona, ali i sačuvao Kleptona, koji i dan danas piše najbolje bluz pesme.

Spora svirka i brz život: Erik Klepton

Dijego Maradona

Dijego je jedna od najkontroverznijih sportskih ličnosti u istoriji – od mnogih smatran za najboljeg fudbalera svih vremena, jednom je bio na vrhu, ali uspeo je da dođe do dna. Veliku senku na njegovu blistavu fudbalsku karijeru, bacila je upotreba kokaina, i njegova dugogodišnja zavisnost koja mu je upropastila zdravlje i dovela ga u situaciju da se bori za život. Sve je počelo još dok je igrao za Barselonu, sredinom 80-ih, da bi kulminiralo u italijanskom Napoliju, kada je već bio osvedočeni kokainski zavisnik, zbog čega je kvalitet njegove igre na terenu počeo znatno da opada.

Uvek hteo da izađe na crtu. Belu: Maradona

1991. bio je suspendovan na 15 meseci iz fudbala, nakon što mu je italijanska policija pronašla kokain. Izbačen je sa Svetskog prvenstva 1994. zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava. Nakon što je okončao fudbalsku karijeru, imao je velikih zdravstvenih problema, dobio je na težini, a više puta je priman u bolnicu, u kritičnom stanju. Ali, uspeo je veliki Dijego sve to da prebrodi, i da se vrati fudbalu – kao selektor Argentine. Teško da jednog takvog čoveka bilo šta može da slomi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “TOP 10: Najdrogiranije poznate ličnosti