Prosize kapsule

Švajcarci se na referendumu izjasnili protiv dužeg godišnjeg odmora?!

Švajcarci su na referendumu ubedljivom većinom odbacili inicijativu švajcarskog sindikata rada o prelasku na zakonski minimum od šest nedelja odmora godišnje.

Oni će tako, kao i do sada, odmarati četiri nedelje.

Švajcarski sindikat je svojevremeno skupio daleko više od potrebnih 100 hiljada potpisa kako bi referendum o godišnjem odmoru bio raspisan. Ali kako se približavao dan referenduma, tako su i švajcarski poslodavci odlučili da krenu u opsežnu propagandnu akciju kako bi građane uplašili mogućim posledicama.

U gotovo svim novinama i na brojnim plakatima može se videti slogan “Više odmora = manje radnih mesta“.

Na televiziji se emituje spot koji pokazuje pacijenta na operacionom stolu – on je sam u prostoriji. Na uređaju za narkozu je ceduljica na kojoj piše “nedostatak osoblja zbog novih pravila o godišnjim odmorima“. Glas u pozadini produbljuje bojazan i govori: Šest sedmica odmora za sve. Zvuči dobro. Ali posledice ćemo svi osetiti.“

Osim poslodavaca, protiv ove inicijative su uglavnom i švajcarski političari – kako desne, tako i leve orijentacije. Čuju se računice da bi Švajcarsku dve nedelje odmora više koštale najmanje šest milijardi franaka dodatnih troškova za radnu snagu. Ako se tome doda činjenica da Švajcarska privreda već ima problema sa izvozom zbog jakog franka (bolje reći, slabog evra), onda se može shvatiti zabrinutost mnogih poslodavaca.

Švajcarci su glasajući “poslušali” upozorenje vlade i poslodavaca da bi više odmora dovelo do većih troškova rada i ugrozilo privredu. Švajcarska medijska kuća SRG javila je da su dve trećine glasača u svih 26 kantona odbacili nove mere, za čije je usvajanje bila potrebna većina svih federalnih i kantonalnih glasača.

U sindikatu Travail.Suisse ipak tvrde da poslodavci bez razloga šire paniku i da je duži godišnji odmor itekako potreban. “Ekonomija je sve brža i oštrija i mnogi zaposleni oboljevaju od sve većih napora na poslu. Porodica i razonoda trpe zbog posla“, obrazlaže sindikat.

Švajcarcima starijim od šezdeset godina je odmor možda najpotrebniji, ali kod njih se oseća najveći otpor toj inicijativi. Što su Švajcarci mlađi, to je želja za više godišnjeg odmora sve raširenija.

U evropskim razmerama, Švajcarska bi produženim odmorom napustila dno lestvice. Evropska unija “savetuje“ najmanje 20 slobodnih radnih dana za one koje rade četiri dana u sedmici, za one koje redovno rade i subotom traži 24 dana. U mnogim zemljama se tim danima dodaju još poneki tako da ni u Nemačkoj ni u Danskoj nisu retki zaposleni sa 30 dana godišnjeg odmora.

A 25 dana odmora su u proseku imali zaposleni i u Austriji, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu i Švedskoj. Malta je imala dan manje, u Portugalu i Španiji je odmor trajao 22 dana, u Norveškoj 21 – i na dnu lestvice je Kipar, sa samo 20 radnih dana odmora. Inače, svetski crni primer među razvijenijim zemljama su SAD – tamo ne postoji zakonski minimum! Sve se reguliše ugovorom ili, bolje reći, poslodavac određuje da li će odmora uopšte biti i koliko.

Izvor: B92

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.