Prosize kapsule

Grčki penzioneri moraće da dokazuju da su živi

Grčki penzioneri moraće do 15. maja da se pojave u bankama u kojima primaju penziju, kako bi bili registrovani da si u dalje živi.

Ta mera je uvedene nakon skandala o isplaćivanju penzija osobama koje su davno umrle.

Grčko ministarstvo finansija saopštilo je da svaki penzioner “mora da se od 15. marta do 15. maja pojavi u banci u kojoj dobija penziju, kako bi bio registrovan. Nakon tog roka, biće obustavljena isplata penzija onima koji nisu registrovani”.

Penzioneri koji su slabo pokretni, moći će da ovlaste svoje rođake da ih registruju ili će predstavnici opštine doći kod njih.

Taj korak je preduzet nakon skandala o propustima u grčkoj administraciji zbog čega su penzije isplaćivane i osobama koje su davno umrle.

Najveći privatni penzioni fond Ika u avgustu 2011. godine utvrdio je da je isplatio 1,8 miliona evra za penzije 1.400 osoba koje su rođene pre 1920. godine, a mrtve su već godinama. Taj fond je zato počeo da ažurira svoje liste penzionera.

Istovremeno je pokrenuta i istraga koja je obuhvatila porodice koje nisu prijavljivale smrtne slučajeve kako bi i dalje podizale penziju, ali i bankovne račune na koje su penzije uplaćivane ali ih niko nije podizao.

Grčka koja je u velikoj finansijskoj krizi, nastoji da smanji budžetske troškove.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.