Prosize kapsule

Predsednik Bolivije traži legalizaciju lista koke

Predsednik Bolivije Evo Morales pozvao je danas Ujedinjene nacije da ukinu zabranu žvakanja listova koke, koja je uvedena 1961. godine.

Kokain treba da bude zabranjen, ali ne i listovi koke, jer je to deo tradicije i nasleđa našeg naroda, a dokazano je i da su dobri za zdravlje, rekao je Morales u Beču na sastanku Komiteta UN za narkotike, posvećenom zloupotrebama droge.

Morales godinama bezuspešno pokušava da objasni stručnjacima UN da listovi koke imaju veliko medicinsko, kulturno, pa čak i religiozno značenje. U obraćanju članovima Komisije za narkotike Morales je rekao da ne postoje relevantni naučni dokazi da listovi koke imaju bilo kakav negativni uticaj na zdravlje, preneo je BBC.

Konvencijom UN o narkoticima iz 1961. godine listovi koke svrstani su u zabranjene supstance.

“Pozivam vas da ispravimo grešku koja je na snazi punih 50 godina. Žvakanje listova koke treba legalizovati. U Boliviji se jede džem od koke, a omiljen je i čaj od koke, koji je veoma zdrav”, rekao je Morales.

Bolivija je treći najveći svetski proizvođač kokaina, posle Kolumbije i Perua, a listovi koke stotinama godina koriste se kao sveti lek.

Izvor: Blic

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar