Prosize kapsule

LSD efikasan lek protiv alkohola?

Jedna doza halucinogene droge LSD može pomoći alkoholičarima da prestanu da piju, sugeriše analiza studija sprovedenih šezdesetih godina prošlog veka.

Žurnal “Psihofarmakologija” objavio je podatke prikupljene za potrebe šest studija u koje je bilo uključeno više od 500 pacijenata.

Pokazalo se da pozitivan učinak LSD-a na zavisnost od alkohola traje od nekoliko meseci do čak godinu dana, prenosi portal “Pliva”.

LSD, jedna od najjačih halucinogenih droga, svojim delovanjem blokira serotonin – hemikaliju u mozgu koja kontroliše funkcije, poput percepcije, ponašanja i gladi.

Osobe pod delovanjem halucinogena mogu “videti” ili “čuti” stvari i zvukove koji ne postoje, a drugačiji je i kvalitet percepcije, pa se može učiniti da se zvukovi vide ili bolje čuju.

Pored toga, povećava se opšta aktivnost, nekontrolisano se govori i smeje, pojačano znoji, može se pojaviti i osećaj straha, panike i progonjenja, uz mučninu i grčeve u stomaku.

Zbog svih tih propratnih simptoma LSD-a, teško je verovati da će se primenjivati u lečenju alkoholizma, koji kod težih slučajeva daje slične simptome.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.