Prosize kapsule

Govor tela: nauči da čitaš i pišeš

Razmislite o podatku : ponašanje i fizička pojava određuju 50 posto poruke koju šaljemo ka okruženju ! Sadržaju poruke pripada samo 15 posto, a tonu glasa 35.

Neverbalna komunikacija je sastavni deo naše svakodnevne komunikacije, koju često i ne kontrolišemo. Dajemo Vam savete za čitanje neverbalnih poruka; ali i savete kako da ovladate svoijim tzv ”nemim govorom”.

Poslovna komunikacija

Da krenemo sa poslom. Poslovna psihologija uvažava neverbalnu komunikaciju i često joj se pridaje veći značaj nego rečima.

Npr. iznenadni grč na licu kod poslovnog partnera znači da je na korak od odustajanja od posla i da mu se ne dopada to što čuje.

Rukovanje preko stola i sedeći izbegavajte! Istupite pred svoje poslovne partnere i kolege! Tako pokazujete srdačnost ,poštovanje i otvorenost za saradnju.

Pogled koji luta znak je neodlučnosti i nefokusiranosti. Ipak treba znati da se neverbalna komunikacija razlikuje u razlicitim delovima sveta. U Japanu se npr. gledanje poslovnog partnera u oči smatra neuljudnim.

Govor tela u poslovnoj komunikaciji može biti od presudnog značaja

Poslovni psiholozi savetuju: gledajte dlanove sagovornika! Ako su okrenuti ka gore spreman je za razgovor i kompromis. Ako su dlanovi okrenuti ka dole odbija dijalog. A ako su okrenuti jedan ka drugom, jos je u fazi razmišljanja ili oklevanja.

Smejte se i u poslovnoj komunikaciji, ali umereno! Smeh ne znači da ste neozbiljni već sigurni i da nista ne krijete! Ako ste namrgodjeni, odbijate i najozbiljnije poslovne ljude. Ali preterivanje ima suprotan efekat i izaziva sumnju.

Mali signali

Evo nekoliko saveta za prvi sastanak sa devojkom, kada još nismo najsigurniji kako stojimo kod dame. Govor njenog tela može da bude dobar saveznik.

Naša priča joj je interesantna ako nas gleda konstantno u oči. Nakrivljena glava i nemirni pokreti tela znači da i ne uživa u razgovoru.

Žene će želeti da sednu blizu vas jer će dodirom pokazati prvi znak naklonosti i bliskosti. Mi smo više vizuelni tipovi i najčešće volimo da vidimo partnerku tj. da sednemo tako da nam je cela na oku. Savet je jednostavan, dajte joj šansu da iskaže naklonost.

A ako ste već dugo u vezi, evo par činjenica o neverbalnim znacima koji odaju laganje. Zlu ne trebalo, ali korisno je znati! Kada se laže, izbegava se gledanje u oči. Naravno, imamo i one koji su toliko drski da baš gledanjem u oči žele da izazovu poverenje.

Osobe koje lažu dodiruju vrat i usta. Retko će dodirnuti grudi otvorenom šakom.

Žene mogo toga kažu ne upotrebljavajući reči

Ruke i noge osoba koja laže pokreće ka sebi a ne od sebe. I uopšte zauzima krut stav tela , ne pravi mnogo pokreta. Ono sto se još dešava kada neko laže, jeste da pokazivanje emocije kasni za izrečenim. Ako vam devojka kad otvori poklon prvo kaže ”Baš je lep!” a tek onda pokloni osmeh, odloženo, sledeći put bolje izaberite.

” Sta reče ?”

Ipak, neverbalni znaci nisu univerzalni.

U Bugarskoj, ne menjajte lokal ako na pitanje ”Imate li to i to pivo?”, konobar odmahuje glavom. Znači da ima.

Američki znak za ”OK”, kada palcem i kažiprstom pravimo krug, na Sardiniji ali i na Srednjem Istoku označava najintimniji otvor na ljudskom telu.

U Grčkoj , kao znak za ”ne” zabacuju glavu na gore.

I neverbalna komunikacija je različito zastupljena kod različitih naroda. Finac u razgovoru od jednog minuta napravi jedan gest, Italijan 80, Francuz 120, a Meksikanac 170.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.