Prosize kapsule

Džejson Mariner: Najozloglašeniji navijač današnjice

”Kada smo dobri, ne zapamte. Kada smo loši, ne zaborave!”

To je uvodni moto na sajtu jednog od najozloglašenijih navijača Velike Britanije, Džejsona Marinera.

Posle ”Pravde za Uroša”, nisu nam strani vapaji huligana, o tome kako ih ne shvataju, predstavljaju kao monstrume,  a oni ”samo vole svoj tim”! U Engleskoj je ” voljenje timova” dovodilo do zastrašujućih ishoda.

Sasvim neobičan čovek

Džejson Mariner ima 43 godine; porodičan je čovek i ugledan je radnik firme koja se bavi trgovinom. To bi ga činilo prosečnim četrdesetogodišnjakom ali on je i jedan od vodećih članova navijačke grupe ‘‘Chelsea Headhunters” . U njoj je poznat kao ”General” .

Headhuntersi su jedna od najekstremnijih navijačkih frakcija Čelzija. U poslednjih 40 godina predstavljali su sinonim za nasilje i huliganizam na stadionima širom Ostrva i Evrope. Pored fudbalskog huliganizma, ova grupa je tokom 80-ih i 90-ih godina prerasla u moćnu organizaciju, koja je bila umešana u razne kriminalne aktivnosti kao i u ultradesničarke terorističke akcije širom Engleske.

TV anti-junak

Za svoju ”slavu” Mariner može naročito da zahvali novinaru Donalu Mekintajru koji je autor dokumentarca koji je 1999. godine prikazao BBC.

Mekintajr se prijavio za inicijaciju u ovu navijačku grupu, i tajno snimao sve sto se dešava u njoj. I ne samo da je uzburkao javnost u Engleskoj, već je Mariner 2000. godine, na osnovu snimaka MekIntajra i njegove ekipe osuđen na zatvorsku kaznu od 6 godina.

Donal Mekintajr

U svojoj knjizi ”It’s only a game” Mariner je optužio BBC i Mekintajra da su se urotili protiv njega i da su snimci montirani, manipulisano njima i da 334 sata snimljenog materijala ne prikazuje nijedan konkretan zločin koji je on počinio, i zbog koga je mogao biti osuđen.

Filozofija Marinera

O sebi kaže da je trgovac ceo život i da misli da poseduje uličnu mudrost. Ljude posmatra bez obzira na boje; kako kože , tako i klubova koje podržavaju.

”Ne zanima me koji klub podržavate, svi smo mi zagrejani za neki tim! Ljude cenim kao ljude, a ne prema tome!”

Mekintajr je njega i njegovu grupu optužio za rasizam tj. da su povezani sa grupom Combat 18, koja je neo-nacistička grupa iz Velike Britanije, poznata po napadima na imigrante. Zato je na svom sajtu Mekiner objavio da ”ta stvar oko rasizma” nema nikakve osnove.

Inače, autor dokumentarca i irski novinar MekIntajr je nekoliko puta u javnosti izlazio sa izjavama da su mu pretnje smrću uobičajena stvar i da je navikao da živi pod tim pritiskom.

Uobičajena pošta

Engleska je u obračunu sa navijačima oslonac našla u pravnim dokumentima. Jedan od njih je omogućio da Marineru stiže pošta kao što je pismo, poslato mu 13. Aprila 2006 od strana Mančesterske policije.

U subotu 26. 4. 2006 godine, Čelzi je igrao protiv Liverpula u četvrtfinalu FA kupa. Meč  se održao na Old Trafordu, tzv ”Teatru snova” u Mančesteru.

Policija je u pismu koje je Mariner objavio u javnosti,  savetovala  da ne putuje u oblast oko centra Mančestera  tog dana. Poručeno mu je da će u suprotnom, njegov dolazak u tu oblast te subote,  shvatiti  kao pokušaj da učestvuje ili organizuje nerede, i  da će , stoga, biti uhapšen.

Kraj ”lovaca na glave ”?

Mariner je 2011. opet osuđen sa jos nekim članovima ” Headhuntersa” i to na dve godine zatvora i osam godina zabrane prilaska fudbalskim stadionima u Engleskoj i Velsu. Uzrok su sukobi na Stemford Bridžu sa navijačkom grupom ” Cardif City Soul Crew” u februaru 2010. , a  u okviru FA Kupa. Mnogo ljudi je tada bilo povređeno; a  jednom policajcu  slomljena vilica.  Engleska javnost je proglasila kraj ere “Headhantersa”  s obzirom da su vođe , medju kojima i Mekiner, osuđeni.

Borba se nastavlja…

Engleske vlasti su sastavili spisak od 2.481 huligana kojima je zabranjeno da putuju na Evropsko fudbalsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Oni moraju predati svoje pasoše kako ne bi bili u mogućnosti da putuju van zemlje od 29. maja do 1.jula. Ali, da li je država u mogućnosti da spreči to da Mariner postane urbana legenda i uzor mnogim kojima nisu strane huliganske struje?

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar