Prosize kapsule

U Brazilu ugrađuju čipove u školske uniforme zbog bežanja sa časova

Đaci osnovnih školi u jednom brazilskom gradu počeli su da nose školske uniforme s čipovima koji upozoravaju roditelji ako im deca beže s časova.

Kako je rekao Koriolano Moraes , sekretar za obrazovanje u gradu Vitorio da Konkista, oko 20.000 učenika u 25 od 213 državnih škola počelo je početkom ove nedelje da nosi majice kratkih rukava opremljene čipovima.

On je dodao da će do 2013. godine, u tom gradu svih 43.000 učenika starosti od četiri do 14 godine nositi takvu odeću.

Te “inteligentne školske uniforme” javljaju roditeljima kada njihova deca uđu u školsku zgradu porukom na mobilnim telefonima. Ako se dete ne pojavi 20 minutu od početka časa roditelji dobijaju poruku “Vaše dete još nije stiglo u školu”.

Ako dete tri puta ne dođe na čas, škola traži od roditelja da opravdaju odsustvo, rekao je Moraes i dodao da škola obaveštava vlasti ako roditelji to ne učine.

Gradske vlasti Vitorije da Konkiste uložile su 670.000 dolara u osmišljavanje, isprobavanje i pravljenje majici s čipovima, rekao je gradski sekretar za obrazovanje i dodao da se te majice mogu bez problema prati i peglati.

Moraes je rekao da je Vitorio da Konkista prvi grad u Brazilu i “možda u svetu” s takvim sistemom.

“Verujem da smo postavili trend zato što smo dobili mnogo zahteva iz celog Brazila za informacije o tome kako radi sistem”, dodao je on.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.