Prosize kapsule

Najbolji smart telefoni iz Barselone

Početkom marta u Barseloni, su, na najvećem svetskom sajmu mobilnih komunikacija Mobile World Congressu 2012, predstavljeni novi modeli pametnih telefona.  Svemu je svedočilo oko 60.000 industrijskih insajdera  gde su mogli videti tri dominantne funkcije koje su obeležile ovogodišnju smotru pametnih telefona – lansiranje četverojezgričnih smart telefona, ogromna primena Ice Cream Sandwicha i velika očekivanja od nadolazećeg Windowsa 8.

Trendove su tako u Barseloni iz pozadine, ali glasno, diktirali Google i Microsoft, dok su u prvom planu bili najveći svetski proizvođači smart telefona i uređaji koje su lansirali ovih dana – HTC, Huawei, LG, Samsung, Nokia, Sony, ZTE…

Najugodnije iznenađenje sajma svakako je bio Huawei, koji je svojim nastupom sada definitivno potvrdio ono što je dao naslutiti pre dva meseca na CES-u – svoj ulazak u prvu ligu proizvođača mobilnih uređaja. Po mnogima je upravo ova kineska kompanija iznedrila najveći hit sajma, četverojezgrični smart telefon Ascend D quad. Uređaj ima 4,5-inčni ekran s gustoćom piksela od 330 ppi, debeo je samo 8,9 mm, koristi Ice Cream Sandwich, ali  na čipu koji je proizveo sâm Huawei, za koji predstavnici ove kompanije tvrde da je najbrži na svijetu, a istovremeno jeftiniji od konkurentnih…

Favorit u HTC-ovoj seriji smart telefona je bio One X koji donosi četverojezgrični procesor na čipu Tegra 3 (u verziji za američko tržište ipak će imati dvojezgrični Qualcommov Snapdragon, ali i podršku za LTE) i raskošni ekran sa dijagonalom od 4,7 inča. Debeo je 9,29 mm, a ima pozadinski fotoaparat s rezolucijom od 8 megapiksela, uglom snimanja od vrlo širokih 22 mm i mogućnošću da otvora blende na f/2.0.

Najneobičniji LG-ov uređaj u Barseloni bio je Optimus Vu, smart telefon sa 5-inčnim ekranom i rezolucijom od 768×1024 piksela. Pomalo je nalik na Samsungov Galaxy Note, posebno stoga što je debeo svega 8,5 mm, ali ne koristi S Pen. Ima dvojezgrični Qualcommov procesor Snapdragon na taktu od 1,5 GHz i Android OS 2.3.

Sony je za Barselonu pripremio lansiranje Xperie S, predstavljene na CES-u, za globalno tržište, ali i dva nova telefona, Xperiu P i Xperiu U. Oba uređaja imaju dvojezgarni procesor s taktom od 1 GHz i koriste Android OS 2.3 (Gingerbread) koji će se uskoro moći nadograditi na Ice Cream Sandwich. Prvi ima 4-inčni ekran, a drugi 3,5-inčni.

Nokia je, zajedno sa Microsoftom, bila u fokusu u drugoj polovini održavanja sajma u Barseloni. Ono što su Evropljani očekivali još od CES-a, dogodilo se – službeno je potvrđeno da Lumia 900 dolazi i na globalno tržište nakon američkog. Uz to, predstavljena je i Lumia 610, najjeftiniji smartfon s Windows Phoneom za koji je obećano da će u Evropi koštati oko 150 eura. Telefon dolazi s 3,7-inčnim ekranom prekrivenim Gorilla Glassom te 800 MHz procesorom, a prodavaće se u raznim bojama.

Na osnovu svega ovoga da se zaključiti da nam stižu novi, tehnološki poboljšani, smart telefoni ove godine. Izbor će biti veliki, tako da će biti teško koji model telefona bi trebalo kupiti za 2012. godinu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.