Prosize kapsule

Nuklearne sile: Skupe igračke međunarodne politike

Više od šest decenija nuklerano oružje obeležava  međunarodne odnose i ”trku svetskih sila” za statusom, dominantnijim položajem i odbranom . Predstavljamo vam zemlje koje su najvažniji ”nuklearni igrači”, koji bi mogli da promene svet u treptaju oka.

Važno je napomenuti da su svi podaci o nuklearnom naoružanju zemalja uvek diskutabilni, jer ovaj vid naoružavanja svaka od zemalja drži u tajnosti.

SAD

Amerika je prva i najveća nukelarna sila. Imali su nuklearni monopol do 1949.godine kada im se suprostavio Sovjetski Savez. 1945. godine  SAD bacile su dve atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki , usmrtivši više od 200.000 ljudi. Nuklearno oružje više nikada nije upotrebljeno u slične svrhe. Procenjuje se da poseduju 5.968 strateških bojevih glava ( koje ćemo koristiti kao parametar za poređenje snage nuklernih zemalja).

SAD, rekorderi u broju bojevih glava

Rusija

SSSR je bio druga zemlja koja je napravila i testirala nuklearno oružje; kako bi se suprostavila SAD-u. Nakon raspada SSSR-a  ovo oružje  pripalo je Rusiji. Rusija ima 4.978 strateških bojevih glava. SAD i Rusija su predvodnice ugovora koji se tiču smanjenja nuklearnog oružja. Jedan od njih je i Moskovski ugovor 2002.godine. Po ovom ugovoru , do kraja 2012. predviđeno je da smanje broj strateških bojevih glava do limita od 1700-2000.

I Rusija se deklarativno zalaže za razoružanje, ali u praksi to ne poštuje

Istina je da ove zemlje, ali ni ostale nukelarne sile ipak ne odustaju od nuklearnog naoružanja. Putin je nedavno to i eksplicitno izjavio. Rusija ne odustaje od nuklearnog naoružavanja. 2005. godine Ministarstvu odbrane SAD naređeno je da pripremi nuklearno oružje koje bi se moglo iskoristiti protiv sedam zemalja (Kina, Rusija, Irak, Iran, Severna Koreja, Libija, Sirija). Mnogi smatraju da je ovo trajnija tendecija, a ne sam deo Bušove agresivne politike.

Velika Britanija, Francuska i Kina

Ove zemlje su potpisnice , zajedno sa Amerikom i Rusijom tzv. NTP ugovora ( Sporazum o zabrani širenja atomskog oružja). Ovih pet zemalja se dakle su ozvaničene kao ”nuklerne sile”. Indija, Pakistan i Severna Koreja nisu pristale da potpišu ovaj ugovor. Francuska ima oko 350, Kina 300 a Velika Britanija oko 200 bojevih glava. Uvidom u ove, iako nepouzadne informacije, jasno je da su SAD i Rusija daleko ispred ostalih zemalja ”vlasnica nuklearnih pretnji”, i da je ”nuklearna igra” prvenstveno njihova.

Ko ima veći?

Indija i Pakistan

Indija i Pakistan su od razdvajanja  1947.godine ratovale tri puta. Američke obaveštajne službe objavile su nedavno da Pakistan preti da pretekne Veliku Britaniju i Indiju u nuklearnom naoružanju.  U protekle dve godine povećali su, prema ovim saznanjima, svoj nuklearni arsenal za 40 posto. Razlog zbog kog se Pakistan naoružava je pariranje Indiji i njenoj sve većoj snazi koja je dovodi do pozicije  lidera u regionu. Na dometu od 2.000 kilometara, na meti pakistanskih nuklearnih jedinica su mnogi indijski gradovi. Indija ima, veruju se do 95 bojevih glava, a Pakistan je imao oko 50. Ako su tačne informacije američkih sluzbi , Pakistan sada ima blizu 100 i nukelarna je sila koja se najviše razvija i preti da pretekne Indiju i Veliku Britaniju.

"Šibanje" između Indije i Pakistana je pitanje trenutka

Severna Koreja

Severna Koreja je 2005. godine objavila svoj nuklearni status. Oni su strahovali od napada SAD pa su hteli da se obezbede. Ipak , došlo je do sporazuma zbog kog su odustali od nuklearnog razvijanja. Trazili su finansijsku pomoć i ugovorno obavezivanje od SAD da ih neće napadati. Veruje se da imaju jednu ili dve nuklearne bojeve glave i materijala za još. Nikada nisu testirali svoje oružje.

Izrael

Opšte je uverenje da poseduju nuklearno oružje, ali nikad nisu ni potvrdili niti demantovali. Govori se o broju od 200 bojevih glava.

Južna Afrika

Južna Afrika predstavlja zemlju koja je stekla nuklearno oružanje i odustala od njega. Oni su 1993. godine objavili da su od 1989.proizveli 6 nuklearnih naprava, ali da su ih i demontirali.

Izraelci su takođe ozbiljni kandidati

Ostale zemlje

Za devet zemalja je, dakle,, potvđjeno da poseduju nuklearno oružje, a za mnoge se sumnja da u tajnosti razvijaju ovo oružje (Iran). Mnogo je i onih koji su odustale od nuklearnog naoružanja (Argentina, Australija, Brazil, Egipat, Nemačka, Indonezija, Italija, Japan).

***

Suma sumarum: upotrebljeno je samo jednom. Pretnji je bilo više, a  najveća za vreme tzv. Kubanske raketne krize 1962. u kojoj se odigralo nuklearno zastrašivanje između SSSR-a i SAD-a. Ovo oružje prati protivrečnost : države insistiraju na smanjenju ali se veruje da nijedna ne odustaje od jačanja ovog oružja. Zanimljivo je da je bilo i predloga za potpunom redukcijom ovog oružja. Ovako radikalan potez predlagao je Gorbačov 1986. On je zamislio svet bez nuklearnog oružja do 2000.godine. Nedavno je i gradonačelnik Hirošime imao sličan predlog. Ipak, zemlje ne odustaju od svoje ”kobne igračke” koja daje moć i sigurnost.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.