Prosize kapsule

Sedam godina zatvora zbog golog Muhameda na Facebooku

Sud u Tunisu osudio je dvojicu mladića na sedam godina zatvora, jer su na društvenoj mreži Facebook objavili karikature obnaženog proroka Muhameda, saopštile su lokalne vlasti, a preneo AFP.

Agencija navodi da ovaj slučaj ističe sve veću ulogu religije u zemlji nakon izvršene revolucije.

“Oni su osuđeni, jedan od njih u odsustvu, na sedam godina zbog kršenja morala, klevetanja i narušavanja javnog reda”, rekao je juče predstavnik ministarstva pravde Čokri Nefti.

Kazne su izrečene 28. marta, a advokati odbrane su uložili žalbu. Jedan od dvojice osuđenih se nalazi u zatvoru, a drugi nije bio u sudu prilikom izricanja presude. Obojica žive u gradu Mahdija, na oko 200 kilometara južno od prestonice Tunisa.

Slučaj je počeo kada su se dvojica stanovnika Mahdija, jedan od njih advokat, požalili početkom marta da su karikature videli na Fejsbuku, rekao je bloger Olfa Rijahi.

Okrivljeni su izložili karikature na kojima je prorok prikazan nag… a i klevetali su istaknute tuniske ličnosti, rekao je Nefti.

“Kazna je previsoka”, rekla je aktivistkinja za ljudska prava Boćra Bel Hadž Hmida, dodajući da je ona poslala peticiju predsedništvu zbog ovog predmeta.

Koštao ih sedam godina zatvora: Muhamed

“Oni su samo dva mladića koji su mislili da su slobodni da kažu da su ateisti i smatrali su da su bezbedni na Fejsbuku”, dodala je ona.

Aktivistkinja smatra da je ovaj slučaj presedan.

“Pre ovoga, niko nije vodio računa o tome šta se dešava na Fejsbuku”, kazala je ona.

Broj sudskih postupaka zbog “kršenja morala” povećan je otkako je na prvim post-revolucionarnim izborima u oktobru pobedila islamistička Enahda partija, navodi AFP.

Tuniska revolucija, koja je završena mirnim izborima u oktobru, inspirisala je reformističke pokrete širom Bliskog istoka nazvane “arapsko proleće”. Tunišani su svrgnuli autokratski režim bivšeg predsednika Zine Abidine Ben Alija. U “arapskom proleću” svrgnuti su još predsednici Egipta Hosni Mubarak i Libije Muamer Gadafi.

Od drugih većih slučajeva “kršenja morala” u Tunisu, ištiču se slučaj novinskog urednika koji je u martu kažnjen, jer je objavio fotografiju nage osobe, kao i suđenje direktoru jedne privatne televizije koji je emitovao jedan “bogohulni” film.

Tuniskoj Internet agenciji je naređeno da blokira pristup porno sajtovima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar