Prosize kapsule

Švedski glumac na radiju žestoko izvređao Srbe

Poznati švedski glumac i radio-voditelj Gert Filking izvređao je Srbe na stokholmskom Radiju 1, nazvavši ih “Brejvicima, prokletim svinjama, psihopatama i retardiranima”.

Kako je preneo beogradski “Pres”, Filking je to učinio prošlog utorka, u veoma slušanoj emisiji “Gertov svet”. U jednom trenutku, Filking je prokomentarisao kako je “svet pun ovakvih Brejvika”, da bi ga sagovornica za trenutak prekinula konstatacijom: “Uhvatili smo, u svakom slučaju, ovog Brejvika.”

Filking se potom nadovezao: “Uhvatili smo i mnoge druge, uhvatili smo one Srbe koji su se ponašali kao proklete svinje, koji su pobili više stotina hiljada ljudi i proterali više miliona ljudi, njih smo uhvatili. Misliš li da ih Srbi osuduju? Ne, Srbi ih veličaju kao heroje. Ko su onda psihopate? Da li je onda veći deo srpskog naroda retardiran? Ili su retardirani samo oni koji su osuđeni za ratne zlocine?”

“Pres” prenosi i navode predstavnika srpskih udruženja u Švedskoj da su ovakve optužbe na račun Srba sve su ucestalije u švedskim medijima u poslednje vreme.

Srbislav Ilić iz Međunarodne inicijative za praćenje antisrbizma navodi da će ova organizacija pokrenuti akciju kao nedavno u Španiji, kada su zbog sličnog incidenta na španskoj nacionalnoj televiziji pravnim sredstvima izdejstvovali izvinjenje srpskom narodu.

“Epilog mora da bude izvinjenje Gerta Filkinga i Radija 1”, kazao je Ilić.

Inače, u Švedskoj, prema nekim procenama, živi više od 300.000 gradana srpskog porekla, što ih čini jednom od najbrojnijih manjinskih zajednica na ovom delu Skandinavskog poluostrva.

Osim što se bavi glumom i novinarstvom, Filking je aktivno uključen i u politiku i član je Hrišćanske demokratske partije, koja u švedskom parlamentu ima 19 poslanika, od ukupno 349.

Gert Filking (61) je oženjen i ima šestoro dece.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “Švedski glumac na radiju žestoko izvređao Srbe

  1. Ovaj Svedski glumac izgleda da mu biznis opada pa ie na ovaj nacin doveo sebe da bude u zentru paznje. Ili je jedan od puno sve.dski nacista

  2. On treba da plati novcem odstetu za to. Samo tako ce biti naucen pameti. Izvinjenja ne vrede ni pet para jer su neiskrena.