Prosize kapsule

Kako upamtiti tuđe ime prilikom upoznavanja

Nema greške sa ovom pojavom: preko 90 odsto nas prilikom upoznavanja čuje samo svoje ime. Bez obzira da li je reč o dobroj ribi ili potencijalnom poslovnom partneru, uspeš li da im iz prve zapamtiš ime, zaslužuješ poštovanje, bratac. U drugačijem (i verovatnijem) scenariju ispadaš ili amater ili totalni glupak, zavisno od toga čije ime ne zapamtiš. No, ne očajavaj. Evo nekoliko trikova kako da ipak preskočiš ovu zajebanu prepreku.

Obrati pažnju, čoveče!

Da, ovo jeste jedan vrlo banalan i očigledan savet, ali radi, veruj nam. Skoncentriši se. Nemoj da ti pitanje “Moje ime je ___________, a tvoje?” bude nebitno poput retoričkog “Kako si?”, jer ti je informacija o tome kako se zove druga osoba i te kako bitna. Zato se potrudi da ga čuješ, nemoj da joj buljiš u sise dok ga izgovara.

Ponovi, ponovi još jednom i ponovi opet

Jednom kada čuješ to prokleto ime, gledaj osobu u lice i ponovi u sebi njeno ime nekoliko puta. Ok, ovde već možeš da joj buljiš i u sise ako su baš toliko jedinstvene, ali se, ipak, drži lica. Probaj da u prvih nekoliko minuta razgovora osobu osloviš imenom, jer će ti to u velikoj meri pomoći da ga zapamtiš, a osoba će steći utisak da si pažljiv. Dve muve jednim udarcem. Čak i rečenica “Milosija, drago mi je što smo se upoznali” može ti dosta pomoći da zapamtiš ime.

Mentalni trikovi

Kada ponoviš u sebi nečije ime, pokušaj da ga povežeš sa nečim što je specifično baš za tu osobu, nekim delom imidža. Primera radi, ako se čovek zove Boža i nosi šubaru, memoriši ga u pamćenju kao “Boža Šubara”. Nećeš mu verovatno upamtiti prezime, ali će i ime biti dovoljno, za početak. Mentalne slike takođe mogu ga pomognu. Ukoliko se čovek, recimo, preziva Muzikravić, zamisli ga kako muze krave i pola posla si završio, ostaje ti samo da mu upamtiš ime.

Budi iskren

Ako, uprkos svemu, zaboraviš nečije ime, najgora stvar koju možeš da uradiš je da pokušavaš da se vadiš i improvizuješ. Pogrešno oslovljavanje ne izgleda jednako loše kao prizanje da čoveku nisi upamtio ime. Najbolji recept u ovom slučaju je da sasvim smireno u nekom trenutku kažeš “E, izvini, ja ne upamtih tvoje ime”. Biće malo neprijatno, ali daleko manje nego situacija u kojoj ti neko kaže da se ne zove Pera nego Filip. Što više odlažeš pitanje i čoveku grešiš ime, situacija će biti neprijatnija. Sa druge strane, svako će razumeti da si jednostavno zaboravio ime jer je poznato koliko je ovo rasprostranjena pojava. Ukoliko je reč o većoj grupi, situacija će po tebe biti još lakša.

Tri kratka saveta

1.    Pitaj osobu za ime. Kada ti odgovori, nasmej se i reci: “Ma znam ti ime, pitam te za prezime”
2.    Ukoliko se sa osobom nisi video nekoliko dana, upoznaj se ponovo s njom. Reci: “Hej, ja sam ________, upoznali smo se pre nekoliko nedelja”, posle čega će, prirodno, i ona tebi reći svoje ime.
3.    Ukoliko si u spornom trenutku sa prijateljem, iskoristi njega. “Hej, zdravo, šta ima? Jesi li upoznao/la mog ortaka Đuru?” Kada se osoba čije ime ne znaš upozna sa Đurom, pažljivo oslušni ime i zapamti ga, jer ti se treća šansa neće pružiti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.