Prosize kapsule

Nemcu greškom uplatili na račun 200 miliona evra

Nakon prodaje akcija za 20.000 evra, nemačkom građaninu Mihaelu H. njegova banka Komercbank, odnosno njen internet ogranak Komdirekt, kompjuterskom greškom je na račun uplatila čitavih 200 miliona evra, odnosno 10.000 puta veću sumu od one koju je trebalo da mu uplati.

Gospodin H. je na to reagovao tako što je 10 miliona evra odmah prebacio na svoj račun u drugoj banci, i to je ono zbog čega je u međuvremenu imao glavobolje.

Banka je, naime, uspešno povratila svih 200 miliona evra uplaćenih sopstvenom greškom, ali to joj još uvek nije bilo dovoljno, već je od njega uzela i kamatu od 14,4 odsto na prebačeni novac, odnosno dodatnih 12.000 evra.

Klijent se sa ovakvim zahtevom nije složio, pa je slučaj dobio svoj epilog i na sudu. Okružni sud u Icehou, nemačka savezna pokrajina Šlezvig-Holštajn, presudio je u njegovu korist, naloživši banci da mu “zaplenjenu” kamatu vrati, i to zajedno sa kamatom koja je na ovu sumu tekla dok je novac bio kod nje.

U razgovoru sa medijima, Mihael H. priznaje da je bilo zabavno bar na kratko biti multimilioner, ali da sada žali što uopšte došao na ideju da premešta novac.
Bankarske greške ovakve vrste uopšte nisu toliko neuobičajene koliko bi se moglo pomisliti, mada je u ovom slučaju suma bila zaista neuobičajeno velika.

Jedan od najpoznatijih slučajeva dogodio se pre tri godine, kada je par sa Novog Zelanda kome je na račun greškom uplaćeno 10 miliona tamošnjih dolara, nemoćan da se odupre iskušenju, pobegao sa novcem, nakon čega je usledila međunarodna potera pod vođstvom Interpola.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar