Prosize kapsule

Orangutani na Floridi komuniciraju preko iPada

U zoološkom vrtu “Ostrvo džungla” u Majamiju počeli su da sprovode posebne eksperimente sa orangutanima kojima omogućavaju da koriste Eplove tablet računare ajpedove kao sredstvo za komunikaciju.

Cilj programa je, kako navodi Linda Džejkobs koja je zadužena za nadgledanje ponašanja oranguntana, da pomogne da se prevaziđu razlike između ljudi i majmuna, piše agencija AP.

“Naši mladi oranguntani su to odmah prihvatili. Oni shvataju. A naša dva starija oranguntana jednostavno nisu zainteresovana. Kao da žele da nam poruče: Meni je sasvim dobro u ovom svetu bez tih veština komunikacije na tom ajpedu i meni ne treba kompjuter”, kaže Džejkobsova.

Ona navodi da je program korišćenja ajpedova u cilju bolje komunikacije među majmunima počela da sprovodi prošle godine na predlog poznanika koji je ajped koristio u radu sa delfinima.

Program koji koristi originalno je namenjen autističnim osobama, a na ekranu se prikazuju slike i različiti objekti. Učitelj onda kaže ime za svaki predmet, a majmun treba da pritisne dugme koje to ime označava.

Zaposleni u zoo vrtu i ranije su koristili sistem znakova u komunikaciji sa životinjama. Oranguntani, na primer, koristeći se rukama mogu da odgovore na jednostavna pitanja, identifikuju predmete i izraze svoje želje i potrebe.

Džejkobsova tvrdi da su oranguntani izuzetno intelegentni, ali da ih nesposobnost govora ograničava da to i pokažu.

“Oni su praktično zarobljeni u tim telima. Imaju inteligenciju koja je potrebna za komunikaciju, ali nemaju potrebna sredstva jer nemaju glasovne mogućnosti. Tako da im ovo (korišćenje ajpeda) daje mogućnost da nam pokažu šta znaju, šta su u stanju da urade i šta žele”, dodaje Džejkobsova.

Osnivač Međunarodne fondacije oranguntana Meri Galdikas podseća da su te životinje najintelegentnije u životinjskom svetu.

“Ako ajpedove mogu da se koriste ljudi, onda nije iznenađenje što to mogu i oranguntani, s kojima delimo 97 odsto zajedničkog genetičkog materijala”, kaže Galdikas.

Čini se da će se američka kompanija Epl, koja proizvodi ajpedove, najviše obradovati novim korisnicima, posebno što slične programe nejavljuju i drugi zoološki vrtovi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.