Prosize kapsule

Fejsbuk izlazi na berzu

Internet društvena mreža Fejsbuk očekuje da ove nedelje, prvi put u svojoj istoriji, počne da prodaje deonice na berzi Nasdak u Njujorku.Posle prve javne ponude (IPO) vrednost Fejsbuka bi mogla biti blizu 100 milijardi dolara, što je više od vrednosti gigantskih kompanija poput Diznija ili Forda.

Fejsbuk je, za prvi kvartal 2012, zabeležio prihod od više od milijardu dolara.

Analitičari smatraju da će se, prodajom akcija Fejsbuka, na osnivača Marka Cukerberga svaliti još veći pritisak da kompanija i dalje napreduje.Cukerberg je u početku odbijao čak i oglašivače. Do danas nije promenio svoj stav da profit nije cilj po sebi, već sredstvo za poboljšanje usluga sajta.

Cukerberg, koji danas puni 28 godina, jedan je od najmlađih rukovodilaca kompanije tog ranga, kao i jedan od najmlađih milijardera na svetu, čije bogatstvo se procenjuje na 17 i po milijardi dolara. Uvršćen je u brojne liste najuticajnijih pojedinaca.

Zanimljivo je i to da se suosnivač “Fejsbuka” Eduardo Saverin odrekao državljanstva Sjedinjenih Američkih Država uoči izlaska kompanije na berzu u petak.

Saverin je zaslužan za veliki deo početnog uspeha “Fejsbuka”. Bio je prvi finansijski direktor kompanije i obezbedio je novac koji je Marku Cukerbergu bio potreban za pokretanje te društvene mreže, da bi kasnije, zbog nesuglasica sa Cukerbergom, napustio firmu.

Saverin će odricanjem američkog državljanstva izbeći da plati porez od oko 600 miliona dolara, nakon što podigne svoj udeo akcija u kompaniji. Portparol Saverina je izjavio da on “smatra da je praktičnije da postane državljanin Singapura, budući da planira tamo da živi neodređeni vremenski period”. Saverin od 2009. živi u Singapuru i pokrenuo je postupak odricanja od američkog državljanstva u septembru 2001, ali je njegova odluka saopštena tek prošle nedelje, kada je Poreska uprava SAD objavila listu Amerikanaca koji su se odrekli državljanstva.

“Fejsbuk” očekuje da će mu inicijalna javna ponuda, koja će biti obavljena u petak, doneti oko 10,6 milijardi dolara, a procenjuje se da će kompanija svoju vrednost proceniti na 96 milijardi.

Saverin je vlasnik četiri odsto akcija “Fejsbuka”, pa bi njegovo lično bogatstvo, po izlasku kompanije na berzu, trebalo da bude uvećano za oko četiri milijarde dolara. Da je ostao državljanin SAD, morao bi da plati porez na kapitalni dobitak.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.