Prosize kapsule

Novinar osuđen jer je nelegalno kupio pištolj zbog reportaže o oružju

Novinar švedskog tabloida “Ekspresen” Diamant Salihu osuđen je danas na novčanu kaznu od 14.400 kruna zbog nelegalnog posedovanja oružja, jer je kupio pištolj za potrebe istraživačkog teksta u kome opisuje kako je lako doći do oružja.

Sud u Malmeu osudio je i glavnog i odgovornog urednika istog tabloida Tomasa Matsona na novčanu kaznu od 30.000 kruna (3.300 evra) i urednika Andreasa Johansona na novčanu kaznu od 13.500 kruna.

Sud još nije odredio dužinu uslovnih kazni zatvora za svu trojicu, prenosi AFP. Članak Salihua objavljen je 2010. nakon što su tri osobe ubijene u pucnjavi, očigledno rasno motivisanoj, u oblasti Malmea kada je naoružani muškarac pucao na kuće, radnje, automobile i u vazduh.

Novinar Salihu je sa lakoćom kupio poluautomatsku pušku uz kontakte koje je napravio u podzemlju Malmea za potrebe svoje priče. U izjavi za švedsku novinsku agenciju TT Matson je rekao da će se “Ekspresen” žaliti na presudu i naglasio da je “važno da se razjasni način na koji novinari mogu da se bave istraživačkim novinarstvom”.

Glavni argument odbrane na sudu bio je sloboda izražavanja i sloboda informisanja. Medjutim, sud je presudio da “čak i u tom okviru novinari nemaju pravo da čine zločine u cilju reportaža”, a predsedavajući sudija Eva Vendel je naglasila da se presuda odnosi na nelegalno posedovanje oružja, a ne na objavljivanje članka.

Naoružani muškarac Peter Mangs (40), zbog koga je radjen istraživački tekst, uhapšen je u novembru 2010. i njegovo sudjenje je počelo u ponedeljak, 14. maja, podseća AFP.

Mangs je optužen za tri ubistva i 12 pokušaja ubistva na rasnim osnovama, ali on negira te optužbe.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.