Prosize kapsule

Rekordni gubici u Sony-u

Sony je za svoju fiskalnu godinu koja se završila 31. marta prijavio rekordne gubitke (PDF dokument). Ukupni prihodi kompanije pali su 9,6% u odnosu na prošlu fiskalnu godinu, i iznose 72,9 milijardi dolara, dok su gubici narasli na 5,55 milijardi dolara, što je najveći gubitak u istoriji kompanije.

Predstavnici kompanije istakli su kako je pad prihoda najvećim delom posledica okolnosti koje nisu mogli predvideti, poput jakog jena, potresa u Japanu i poplava na Tajlandu. Ipak su priznali kako su pojedina odeljena kompanije posebno jako podbacili. Prodaja u Consumer Products & Services, koji uključuje LCD televizore, posebno računara, fotoaparata i kamera, kao i druge proizvode potrošačke elektronike pala je za 18,5%, i iznose 38,3 milijarde dolara. Takođe se navodi kako je to odeljenje poslovalo sa dobitkom tokom fiskalne 2011., a u fiskalnoj 2012. je ostvario gubitak od 2,8 milijardi dolara.

Loši rezultati poslovanja u Sony-u nisu nikakvo iznenađenje. Naime, kompanija već nekoliko kvartala u nizu prijavljuje gubitke, te je već provela nekoliko drastičnih mera za rezanje troškova, uključujući i smenu CEO-a. Umesto Howard Stringera na čelo kompanije je došao Kazuo Hirai. Pod Hiraiovim vođstvom napravljene su velike promene među vodećim ljudima kompanije, te je inicirana i nova strategija nazvana “One Sony” kroz koju bi se fokus kompanije trebao usmeriti na tri ključna područja poslovanja, odnosno digitalni prikaz slike, igre i mobilno tržište. Takođe je najavljeno otpuštanje 10.000 zaposlenih, odnosno oko 6% od ukupnog broja zaposlenih širom sveta.

Za tekuću poslovnu godinu predstavnici kompanije najavljuju puno bolje rezultate, odnosno očekuju rast prometa za 14%, tj. 7.4 bilijuna jena (92.9 milijardi američkih dolara). Takođe najavljuju povratak u profitabilno poslovanje, odnosno dobit od oko 30 milijardi jena.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar