Prosize kapsule

Olimpijske igre: Nastanak olimpijskog plamena

Dvadeset sedme moderne olimpijske igre održaće se ove godine u Londonu. Olimpijske igre nastale su u Antičkoj Grčkoj, a ovo je priča o antičkoj ideji koja je oživljena u modernom dobu, i čiji plamen gori i danas.

Ne bi ovo bila još jedna antička priča da je ne prate legende. Jedna kaže da ih je pokrenuo sam Zevs, želevši da proslavi svoju pobedu u trci za vlast, nad svojim ocem Hronom. Druga legenda kaže da je Herakle, Zevsov sin, pobedio u jednoj trci u Olimpiji, pa su kao sećanje na njegovu pobedu, svake četvrte godine organizovali slične trke.

Legende su ipak samo legende. Prvi pisani trag kaže da su prve igre održane u Olimpiji  776. godine pre nove ere.  Mnogi istoričari su nesigurni u ovaj datum početka Olimpijskih igara , ali je on najprihvaćeniji.

Iron Abs za vas

Zanimljivo je i to da su se u to doba održavale i razne druge igre: Pitijske, Nemejske, Panatenaje. Ipak, ove konkurentske igre nisu nadvladale Olimpijske.

Olimpijada

Danas ćete često čuti da se, pogrešno, za Olimpijske igre govori ”Olimpijada”.

”Olimpijada” je u Grčkoj predstavljala period između dveju olimpijskih igara. Olimpijada počinje jednim igrama, a završava se kada počnu druge, sledeće. Ovo je bio i jedan od metoda za računanje vremena.

Pojam ”olimpijski mir” vezuje se za običaj da se za vreme igara obustavljao svaki sukob između grčkih polisa. U igrama se , dakle, i u ratnoj i burnoj istoriji starih Grka, uživalo na miru, i u miru.

Skroman program, neskromno slavlje

Sve do 15. Antičkih olimpijskih igara postojala je samo jedna disciplina : trka na 1 stadij ( oko 180 metara).  Zatim je uvedena trka na dva stadija, pa na 24. Onda su se rodili i drugi sportovi i discipline: pankration ( nalik rvanju),  petoboj, pesničenje ( današnji boks). Broj disciplina jeste rastao, ali su igre trajale svega nekoliko dana.

A pobednici su slavljeni i bogato nagrađivani. Spomenici, pesme o njima, materijalne beneficije, oslobađanje od poreza – sve im je to donosila pobeda. Neke priče kažu da su se rušili i delovi bedema grada, kako bi pobednik, sa svom svojom pratnjom, ulazio u grad slavno, nakon pobede.

Nudizam

Takmičari su u početku nosili laganu odecu, a onda se desio jedan bizarni slučaj. Orsipu iz Megare, jednom trkaču na OI spala je odeća. Ipak on je nastavio da trči nag, u žaru borbe. Ostali takmicari su ovo prihvatili krajnje neočekivano: od tada su se svi takmičili goli.

Bogohuljenje

Kada je Rim osvojio Grčku, OI su ipak zadržale određenu važnost.

Poznati rimski car Neron pokazao je naklonost prema ovim igrama; čak je i učestvovao u trci dvokolica. Iako je pao i nije završio trku, lukavi Grci slavili su ga kao pobednika, a on ih je oslobodio poreza u to ime.

Ali kada je hrišćanstvo postalo zvanična religija, OI su smatrane slavljenjem paganstva i paganskih običaja.

Zato ih je i ukinuo 393. godine rimski car Teodosije. OI su u Antici imale nesumnjivo jak religijski karakter. U centru Olimpije nalazio se Zevsov hram i jaka su verovanja da se ovih 12 vekova igara,  igralo u njegovu čast.

Moderne olimpijske igre

Krajem 19. veka zahvaljujući Pjeru de Kubertenu, 1894. osnovan je Međunarodni olimpijski odbor, a već 1896. odigrane prve moderne olimpijske igre u Atini. Kubertenova ideja je bila da se svetska omladina ne takmiči na vojnim već na sportskim poljima. Prve moderne olimpijske igre trajale su 10 dana i učestvovalo je 285 sportista ( samo muškarci: dok na antičkim žene nisu smele biti ni u publici). Na antičkim igrama mogli su da učestvuju samo Grci, dok su na prvim modernim učestvovali takmičari iz 13 zemalja.

Ovog leta održavaju se 27. moderne olimpijske igre. Ne dajte da vas prevari zvanični naslov ovogodišnjih igara u Londonu :” Igre XXX Olimpijade”. Tri puta, zbog I i II svetskog rata, igara nije bilo.

Još jedna antička ideja je zasvetlela u vekovima koji su došli mnogo nakon zlatnog doba, i to zapravo baš u vidu plamena. Olimpijskog plamena.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.