Prosize kapsule

Zloćudni softver se širi na svim platformama

Prema McAfeeovom izveštaju u vezi sa sigurnošću računarskih sistema (PDF dokument) u prvom kvartalu, količina zloćudnog softvera na personalnim računarima je na najvišem nivou u protekle četiri godine.

Takođe se ističe veliki porast zloćudnog softvera koji cilja na uređaje temeljene na Androidu i Aplovom Meku. Ukoliko se nastave dosadašnji trendovi, McAfee ističe kako bi ukupna količina zloćudnog softvera otkrivenog unutar jednog kvartala mogla za godinu dana dosegnuti brojku od 100 miliona komada, a računri u SAD-u su najčešći cilj napada.

U prvom kvartalu je prema podacima iz McAfeea otkriveno 8.000 različitih primeraka zloćudnog softvera za mobilne uređaje, od čega je 7.000 ciljalo na uređaje temeljene na Androidu. U zadnjem kvartalu prošle godine McAfee je otkrio samo 600 primeraka zloćudnog softvera za Android. Ali u kompaniji ističu kako ovako veliki skok u broju otkrivenih pretnji za Android nije realan, već je velikim delom posledica unapređenja McAfeeove platforme za otkrivanje pretnji na mobilnim uređajima.

Na personalnim računarima u prvom kvartalu otkriveno je 83 miliona primeraka zloćudnog softvera što je takođe veliki porast u odnosu na zadnji kvartal prošle godine kada ih je otkriveno 75 miliona komada.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar