Prosize kapsule

Assange će biti izručen!?

Nakon 540 dana kućnog pritvora u Velikoj Britaniji Julian Assange će po svoj prilici biti izručen Švedskoj. Naime, vrhovni sud kojem se Assangeov advokatski tim žalio na raniju presudu nižih sudova,  zaključio je da je švedski zahtev za izručenjem pravno valjan i da nema pravnih prepreka da se on i sprovede. Ipak, Assangeu i njegovim braniteljima ostaje još rok od 14 dana u kojem mogu pronaći nepravilnosti u ovoj presudi i na nju se žaliti.

Očekuje se da bi se mogli pozvati na formalnost, odnosno činjenicu da je Assangeu, prema tvrdnjama njegove obrane, zahtev za izručenjem uručen od strane neovlašćene osobe, a britanski sud je, sa druge strane, utvrdio u presudi da je zahtev podnesen na zakonit način i o tome uopšte nije raspravljao.

Iako je službeni razlog švedskog zahteva za izručenje navodno odbijanje korišćenja kondoma tokom sporazumnog seksualnog odnosa (ne radi se o silovanju kako mnogi mediji prenose, već o vrlo specifičnom prekršaju u švedskom zakonu koji nema svoj ekvivalent u zakonima drugih zemalja), Assange i njegovi odvetnici tvrde da je to samo izgovor da ga se kazni zbog objave WikiLeaks dokumenata i moguće čak izruči SAD-u.

Assangeov advokatski tim se je izjavio da će se žaliti na presudu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.