Prosize kapsule

Flame napada kompjutere na Srednjem istoku

Sigurnosne kompanije upozoravaju kako su otkrili kompleksni zloćudni softver koji već duže vreme napada kompjutere na Srednjem istoku kako bi ukrao poverljive dokumente i druge informacije.

 

Kaspersky navodi kako se zloćudni softver, nazvan Flame, širi od 2010. i izgleda kao da je njegov razvoj sponzorisan od neke države, ali nisu sigurni u njegovo poreklo. Prema drugim procenama, Flame je već više od pet godina u pogonu, a do sada nije otkriven jer napada samo relativno mali broj ciljanih sistema i vrlo je velik za takav tip programa, odnosno veći je od 20 MB. Zbog svoje veličine uspeo je izbeći detekciju od strane sigurnosnog softvera, a za komunikaciju i prenos podataka koristi SSL veze, tako da nije moguće lako otkriti sadržaj poruka.

Za sada Flame još nije u potpunosti analiziran, ali prema prvim rezultatima reč je o izuzetno sofisticiranom zloćudnom softveru koji je iskorišćen za napad na strogo ciljane sisteme. Krađa podataka putem Flame-a još uvijek je u toku, a oni koji stoje iza njega nastavljaju nadzirati napadnute i ciljati nove sisteme kako bi došli do dodatnih informacija.

Najviše zaraženih sistema je u Iranu, a zatim sledi Palestina, Sudan, Sirija, Libanon, Saudijska Arabija i Egipat.

Princip rada ovog zloćudnog softvera je da pored uzimanja podataka, uključuje i mikrofon i snima razgovore, kao i da fotografiše određene trenutke kako izgleda desktop.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.