Prosize kapsule

Evropljani više piju, Amerikanci se više drogiraju

Američki adolescenti puše i piju manje nego evropski, ali se više drogiraju, kaže studija obavljena u SAD i 36 evropskih zemalja.

Po kompilaciji rezultata istraživanja obavljenih pojedinačno u svakoj od tih zemalja, oko 27 odsto mladih Amerikanaca je pilo alkoholna pića tokom meseca koji je prethodio anketi, što je upola manje od proseka njihovih vršnjaka u Evropi (57 odsto). Samo Islanđani piju manje – 17 odsto.

Istraživačima je 12 odsto mladih Amerikanaca reklo da je pušilo duvan tokom mesece pre istraživanja, dok je prosek među Evropljanima 20 odsto. I u toj kategoriji su mladi Islanđani najumereniji – sa 10 odsto.

Prema Lojdu Džonstonu, vodećem autoru američke studije, “uživanje duvana i alkohola je u opadanju u Sjedinjenim Američkim Državama i na najnižem je nivou za 37 godina od kada postoji istraživanje Univerziteta u Mičigenu”. Ali, ti poroci su ionako uvek u SAD bili manji nego u Evropi.

Suprotno tome, američki mladi su na vrhu tabele po korišćenju ilegalnih supstanci – droge. Sa 18 odsto onih koji su u mesecu pred istraživanje pušili maruhuanu, ispred Amerikanaca su samo Francuzi (24 odsto) i žitelji Monaka (21 odsto). Evropski prosek po zloupotrebi te droge među mladima je 7 odsto.

Lak pristup marihuani i nepoznavanje opasnosti objašnjavaju te cifre, ukazuju odgovori mladih dati istraživačima.

Amerikanci su glavni potrošači druge, jače droge (ne marihuane), sa 16 odsto, dok je taj procenat među adolecentima u Evropi 6 odsto. U to je su uključeni i halucinogeni kao LSD (6 odsto SAD, 2 odsto Evropa), ekstazi (7 dosto SAD, 3 odsto Evropa) i amfetamini (9 odsto omladina u SAD, 3 odsto u Evropi).

Stopa zloupotrebe nekih vsta droge je slična na obe obale Atlantika: kokain (3 odsto), krek (2 odsto), heroin (1 odsto) i anabolički steroidi (1 odsto).

Studija, peta te vrste, nastala je kompilacijom istraživanja Instituta za društvena istraživanja pri Univerzitetu u Mičigenu među 15.400 tinejdžera u SAD, a u Evropi istraživanja među najmanje 2.400 mladih između 15. i 16. godine u svakoj zemlji, odnosno među ukupno 100.000 anketiranih mladih.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar