Prosize kapsule

Upozorenje Evropske komisije Google-u

Evropska komisija upozorila je Google da mora da promeni svoje metode pretraživanja ili će u suprotnom protiv njega biti pokrenuta sudska tužba.

Google je pod prismotrom Evropske komisije zbog pritužbi kako guši konkurenciju iskorištavajući svoju dominantnu poziciju na pretraživačkom tržištu. Naime nekoliko kompanija uputilo je pritužbe kako Google namerno prilagođava rezultate pretraživanja kako bi njegove usluge došle ispred onih potencijalnih konkurenata.

 Do sada je Evropska komisija bila relativno blaga u upozorenjima upućenim Google-u, i izgledalo je kako joj se ne žuri sa pokretanjem potencijalne istrage, ali ova najnovija upozorenja deluju znatno ozbiljnije. Joaquin Almunia, predstavnik Evropske komisije zadužen za tržišno nadmetanje, dao je Google-u rok do 2. jula da promeni rezultate pretraživanja i pravila oglašavanja ili će biti suočen sa tužbom i mogućom velikom kaznom.

Google-ovi predstavnici su na ova nova upozorenja odgovorili kako nastavljaju sarađivati sa Evropskom komisijom. Takođe su istakli kako posluju u 100 zemalja širom sveta, te je za očekivati kako njihovo poslovanje može povremeno privući detaljne istrage i povremene tužbe u nekim od zemalja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.