Prosize kapsule

Aperol Spritz stigao i u Srbiju

Legendarno italijansko piće Aperol Spritz najzad će odo ovog leta, prema najavama proizvođača, biti dostupno i u Srbiji. Aperol je aperitiv koji sadrži samo 11 odsto alkohola. Narandžaste je boje i bogatog ukusa koji se sastoji od mešavine kvalitetnog bilja, korenja i citrusa.

Njegov originalni i tajni recept ostao je nepromenjen od samih početaka do danas. Prvi put je predstavljen na međunarodnom sajmu u Padovi, 1919.godine od strane braće Barbieri i kao takav je ubrzo postao omiljen u Italiji. Dobio je naziv po francuskoj reči “apero” koja znači aperitiv.

Aperol je nastao u 19. veku u regiji Veneto, na severu Italije. Tokom vremena u njegovom ukusu počela je da uživa i cela Italija, a povod za ispijanje ovog pića je mogao da bude različit, da li kao piće kojim treba započeti lep dan, do izuzetnog večernjeg aperitiva. Danas, Aperol Spritz predstavlja jedinstven simbol živopisne atmosfere Venecije, Milana, Rima kao i drugih velikih gradova Italije.

Ukus citrusa pomešan je sa penušavim vinom i malo kisele vode i u tome je čar ovog pića. Recept za Aperol Spritz, više nije tajna, a distributeri najavljuju da Aperol Spritz sada može da se poruči u svim popularnim kafićima širom Srbije. Recept, za pravljenje ovog pića, u potpunosti je prenet i srpskim barmenima, tako da se ukus Aperol Spritza u Srbiji savršeno poklapa sa onim iz Italije.

Napravite Aperol Spritz kod kuće

Pravljenje Aperol Spritz-a je vrlo lako i brzo.

 – Tri dela penušavog vina; Dva dela Aperol-a; Jedan deo kisele vode; malo leda i kriška pomorandže.

Dodajte led i krišku pomorandže u čašu. Aperol sipajte u penušavo vino i dodajte malo kisele vode. Ovako ćete izbeći da se Aperol izdvoji posebno na dnu čaše.

Interesantne činjenice

 

  • Silvio Barbieri je nazvao Aperol po francuskoj reči “apéro” (aperitiv), koju je naučio na putovanju kroz Francusku
  • U Venetu, mestu gde je Aperol potekao, skoro 300.000 Aperol Spritza se popije svakog dana, što je više od 200 Spritz-eva u minuti!
  • Google indeksira preko 1.800.000 linkova koji su vezani za Spritz

  • Aperol Spritz je postao popularan u ranim 50-tim prošlog veka. Tokom vremena, konzumacija Spritza se okrenula više ka mlađim generacijama. Oko 81 odsto korisnika sada imaju između 18 i 44 godine.
  • Sa samo osam do devet odsto alkohola, Aperol Spritz je jedno od pića sa najmanjim procentom alkohola na svetu
  • Federica Pellegrini – Olimpijska šampionka u plivanju, ljubitelj je Aperol Spritza

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar